Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σκέφτεται να καταγράψει την ασπαρτάμη, το πιο δημοφιλές γλυκαντικό, ως πιθανώς καρκινογόνο ουσία
Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, όπως το Reuters και τον Guardian, η ετυμηγορία του IARC (Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο), ο οποίος ανήκει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για το εάν η ασπαρτάμη είναι καρκινογόνος ουσία αναμένεται να ανακοινωθεί στις 14 Ιουλίου.
Που περιέχεται
Από αναψυκτικά διαίτης και μπισκότα… μέχρι σε παιδικά σιρόπια. Από τα πλέον δημοφιλή γλυκαντικά λόγω των ιδιοτήτων της, η ασπαρτάμη εκτιμάται πως βρίσκεται σε πάνω από 6.000 προϊόντα.
Και αυτό καθώς η ασπαρτάμη είναι κατά προσέγγιση 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και πολύ μικρές ποσότητες αρκούν για να δώσουν την αίσθηση της ζάχαρης σε τρόφιμα και ροφήματα, με σχεδόν μηδενικές θερμίδες (με 4 θερμίδες ανά γραμμάριο).
Η ασπαρτάμη δεν περιέχεται μόνο σε αναψυκτικά light ή zero τύπου cola, αλλά και σε τσίχλες, καραμέλες, δημητριακά, σιρόπια για καφέ, παγωτά, ζελέ χωρίς ζάχαρη, παγωτά και
άλλα επιδόρπια χωρίς ζάχαρη, υποκατάστατα γεύματος, μπάρες, μπισκότα χωρίς ζάχαρη, κ.λπ., όπως και σε επιτραπέζια υποκατάστατα ζάχαρης και ορισμένα φάρμακα, όπως σιρόπια και καραμέλες για το βήχα.
«Υπάρχουν στοιχεία που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την πιθανή επίδραση της ασπαρτάμης στον κίνδυνο για καρκίνο. Μια μελέτη στη Γαλλία στην οποία συμμετείχαν περίπου 100.000 ενήλικες πέρυσι έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών, συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης, είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
Μια άλλη μελέτη από το Ινστιτούτο Ramazzini στην Ιταλία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ανέφερε ότι ορισμένοι καρκίνοι σε ποντίκια και αρουραίους συνδέονται με την ασπαρτάμη», λέει ο καθηγητής στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας.
Ο ίδιος παραπέμπει στα δελτία ασφαλείας της ασπαρτάμης που αναφέρουν ότι για να βρεθεί ένα άτομο σε κίνδυνο από την κατανάλωσή της θα πρέπει να λαμβάνει σε ημερήσια βάση και για μεγάλα χρονικά διαστήματα (αρκετών ετών) 50mg /κιλό βάρους. Δηλαδή ένα άτομο βάρους 60 κιλών χρειάζεται να καταναλώνει 3000mg την ημέρα.
«Εάν σκεφτούμε ότι κάθε κουτάκι αναψυκτικού τύπου Light περιέχει 180 mg ασπαρτάμης , πρακτικά χρειάζεται ένα άτομο να καταναλώνει περισσότερα από 17 κουτιά τη μέρα, κάτι που είναι πρακτικά παράλογο, αν όχι δύσκολο. Πάνω από τα 17 κουτιά αρχίζει να καταγράφεται ο κίνδυνος για καρκίνο. Φυσικά όσο αυξάνουμε την κατανάλωση, αυξάνεται και ο κίνδυνος.
Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει τη δυνατότητα να μεταβολίζει και να εξουδετερώνει μικρές ποσότητες από κάθε χημικό συστατικό όπως η ασπαρτάμη. Έτσι επιβιώνει το ανθρώπινο είδος από τότε που εμφανίστηκε. Δεν είχε βέβαια τότε ασπαρτάμη αλλά είχε άλλες ουσίες που λάμβανε κυρίως από άγνωστα φυτά», καταλήγει ο κ. Κουρέτας.
Δείτε επίσης: Πασίγνωστο φάρμακο για το στομάχι φέρεται να συνδέεται με τον καρκίνο