Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τάσσονται κατά της στρατηγικής των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι ειδικοί τόνισαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα και προέτρεψαν τις παρασκευάστριες εταιρείες να μοιραστούν μεταξύ τους τα δεδομένα.
Φρένο στην τέταρτη αναμνηστική δόση και τη χορήγησή της στον γενικό πληθυσμό βάζουν κορυφαίοι υγειονομικοί φορείς της Ευρώπης και του πλανήτη γενικότερα, εκφράζοντας τις αμφιβολίες τους κατά πόσο είναι σωστή επιλογή οι αλλεπάλληλες δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού.
Μπορεί για τους ανοσοκατεσταλμένους να ενδείκνυται, ακόμα και να είναι αναγκαία, η τέταρτη δόση του εμβολίου, όμως για τον γενικό πληθυσμό κάτι τέτοιο δεν ισχύει προς το παρόν.
Έτσι,οΟ Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με ένα… στόμα τάσσονται κατά της στρατηγικής των αναμνηστικών δόσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως εκφράστηκαν χθες μερικά από τα κορυφαία στελέχη τους.
ΕΜΑ: “Δεν μπορούμε να εμβολιάζουμε κάθε 3-4 μήνες“
O Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε χθες ότι προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 παραμένουν αποτελεσματικά κατά της σοβαρής νόσησης και νοσηλείας που προκαλούνται από την παραλλαγή Όμικρον, ωστόσο χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να κατανοηθεί ο αντίκτυπος της εξαιρετικά μεταδοτικής αυτής παραλλαγής στα εγκεκριμένα εμβόλια.
“Πρέπει να εξετάσουμε ποια θα είναι η καλύτερη στρατηγική για εμβολιασμό με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας σαφές ότι δεν μπορούμε να χορηγούμε συνεχώς αναμνηστικές δόσεις κάθε 3-4 μήνες“, είπε ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Μάρκο Καβαλέρι.
ΠΟΥ: “Οι αλλεπάλληλες αναμνηστικές δόσεις δεν είναι βιώσιμη στρατηγική”
Η καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού με επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις δεν αποτελεί βιώσιμη στρατηγική, προειδοποίησε χθες μια επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ζητώντας να επικαιροποιηθούν τα εμβόλια για να αντιμετωπίζουν καλύτερα την Όμικρον και άλλες παραλλαγές.
Στην ανακοίνωσή τους, οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που είναι αρμόδιοι για τα εμβόλια κρίνουν ότι “είναι αναγκαία και πρέπει να αναπτυχθούν” κατάλληλα σκευάσματα τα οποία θα προλαμβάνουν τη μετάδοση και τη μόλυνση από τον νέο κορονοϊό, αλλά και θα προστατεύουν από τις σοβαρότερες μορφές της ασθένειας και τον θάνατο.
“Η σύνθεση των υπαρχόντων εμβολίων για την Covid-19 ίσως χρειάζεται να επικαιροποιηθεί για να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια για την Covid-19 συνεχίζουν να παρέχουν τα συνιστώμενα από τον ΠΟΥ επίπεδα προστασίας απέναντι στη μόλυνση και τη νόσηση από VOC (παραλλαγές ανησυχίας), συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον και μελλοντικών παραλλαγών“, τονίζουν οι ειδικοί.
Δείτε επίσης: Μάσκες KN95: Πώς μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν – Τι πρέπει να κάνετε
- Αναβολή της επίσκεψης του ΥΠΕΞ της Ολλανδίας στο Ισραήλ
- Φαραντούρης: Πολλοί οι υπεύθυνοι για την τρέχουσα κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ
- Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: Διεκδικεί την ανακήρυξή του σε «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025»
- Απολογία του 31χρονου για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Αρνείται τις κατηγορίες
- Συνελήφθη 31χρονος για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Απολογείται σήμερα