Η ασφαλής οδήγηση, η τήρηση των κανόνων του ΚΟΚ και η σωστή συμπεριφορά στο δρόμο επηρεάζονται άμεσα από την ευεξία που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά. Τι σημαίνει, όμως, να είμαι υγιής; Και τι μπορεί να προσφέρει στη συμπεριφορά μου ως οδηγός;
Τα οφέλη ενός υγιούς οργανισμού συμβάλουν στο βέλτιστο επίπεδο της ζωής μας, σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας μας, πόσω μάλλον κατά την οδήγηση. Το να είναι υγιής ένας άνθρωπος και να προνοεί, προκειμένου να «θρέφει» το ανοσοποιητικό του με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, αυτόματα συνεπαγέται μια ισορροπημένη ψυχολογική κατάσταση. Επομένως, «καθαρό» μυαλό, «γρήγορη» αντίληψη και αντανακλαστικά σε ετοιμότητα είναι λίγα από τα προτερήματα που εφοδιαζόμαστε κατά την «εξόρμηση» μας στο δρόμο.
Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας». Η σημαντικότητα της καλής υγείας έχει μεγάλο αντίκτυπο στους επαγγελματίες οδηγούς οι οποίοι σε συχνά χρονικά διαστήματα υποχρεούνται να περάσουν ιατρικές εξετάσεις, ώστε να διαπιστώνεται η ικανότητά τους να οδηγούν πάντα με ασφάλεια.
Οι επαγγελματίες οδηγοί, ωστόσο, δεν είναι οι μόνοι που υποχρεούνται να διαθέτουν μια καλή υγεία. Ατομική ευθύνη κάθε οδηγού, οποιασδήποτε ηλικίας και ανεξαρτήτως οχήματος, αποτελεί να προβαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε ιατρικές εξετάσεις, ώστε να γνωρίζει εκ των προτέρων το επίπεδο της φυσικής του κατάστασης.
Οι γηραιότεροι της κοινωνίας, καθώς ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες, έχουν ηθική υποχρέωση να είναι περισσότερο προσεκτικοί, καθώς η φυσική κόπωση έρχεται γρηγορότερα. Όσοι διανύουν τα70 χρόνια της ζωής τους, είναι φυσικό επόμενο να έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα όρασης, ακοής ακόμα και με παθήσεις που, ενδεχομένως, να επηρεάζουν την ικανότητα συγκέντρωσης τους. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να μεριμνούν έγκαιρα για την υγεία τους, είτε οδηγούν είτε όχι, ώστε να βελτιώνεται το επίπεδο της ζωής τους εν γένει, αλλά και να μην κινδυνεύουν να εμπλακούν σε τροχαία δυστυχήματα που μπορεί να αποβούν μοιραία.
Μολονότι, οι δρόμοι είναι άδειοι λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της διασποράς της πανδημίας, πλησιάζει η άρση των μέτρων με τους οδηγούς να πρέπει να επιστρέψουν ξανά στους δρόμους. Τα οδικά δίκτυα θα «γεμίσουν» οχήματα, διαχειριζόμενα από οδηγούς που άλλοι, ίσως, αγανακτισμένοι να θέλουν να κυριαρχήσουν με σκοπό μια γρηγορότερη άφιξη, άλλοι πιο αφηρημένοι μετά από μια μεγάλη αποχή από το «άθλημα».
Αν ακόμα και εν μέσω καραντίνας, φροντίσουμε τον εαυτό μας, προσέξουμε την διατροφή μας και την σωστή διαχείριση του χρόνου που έχουμε με αποτέλεσμα μια ισορροπημένη ψυχολογική κατάσταση, τότε ίσως να έχουμε βάλει και εμείς ένα μικρό «λιθαράκι» στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων.
Δείτε ακόμη:Ενδοοικογενειακή βία επί κορονοϊού – Τι πρέπει να κάνουν τα θύματα