Οδηγός φροντίδας για το χάμστερ σας

Οδηγός φροντίδας για το χάμστερ σας

Αποκτήσατε το πρώτο σας χνουδωτό χαμστεράκι και είστε έτοιμοι να το φροντίσετε σωστά. Προετοιμαστείτε για μια εξαιρετική φροντίδα, παρέχοντάς του ένα ευρύχωρο κλουβάκι, πολλά παιχνίδια και μια ισορροπημένη διατροφή.

Ωστόσο, ένα ακόμη βήμα για να βεβαιωθείτε ότι το χάμστερ σας βρίσκεται σε άριστη κατάσταση είναι οι τακτικοί έλεγχοι υγείας.

Συνήθως τα χαμστεράκια δεν δείχνουν τον πόνο ή τη δυσφορία τους μέχρι να είναι κάτι πολύ σοβαρό. Επομένως, κατανοώντας καλά τον χαρακτήρα του και τις συνήθειές του, θα είστε σε θέση να καταλάβετε αν κάτι το ενοχλεί ώστε να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρό σας.

Ένα υγιές χάμστερ

Το χάμστερ σας είναι υγιές αν έχει κανονική δραστηριότητα, λαμπερό τρίχωμα χωρίς κηλίδες, καθαρά και φωτεινά μάτια, δόντια και νύχια σε ομοιόμορφο μήκος, πατούσες χωρίς πληγές και πρηξίματα και δεν εκκρίνει υγρά ή αίμα από τα γεννητικά του όργανα.

Αν όλα αυτά σας φαίνονται χαοτικά και δεν ξέρετε από που να αρχίσετε, σας έχουμε ετοιμάσει μία λίστα με χρήσιμες συμβουλές, τις οποίες μπορείτε να ακολουθείτε μια φορά την εβδομάδα για να είστε σίγουροι ότι το χάμστερ σας είναι χαρούμενο και υγιές.

Βήμα 1: Μάτια

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να παρατηρείτε για πιθανές αλλαγές, είναι τα μάτια του χάμστερ σας. Πρέπει πάντα να είναι καθαρά, φωτεινά και να μην έχουν κάποιου είδους κρούστα να τα καλύπτει. Ελέγξτε για τυχόν γκρίζες περιοχές στα μάτια του καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι καταρράκτη.
Επίσης η έκκριση υγρών από τα μάτια είναι σημάδι μόλυνσης για αυτό και πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας. Τέλος, ελέγχετε πάντα αν τα μάτια του χάμστερ σας είναι συμμετρικά ή αν κάποιο από τα δύο προεξέχει και αν οι βλεφαρίδες του είναι στην θέση τους γιατί πολλές φορές εμφανίζουν μια πάθηση που ονομάζεται εντρόπιο, γυρίζουν δηλαδή οι βλεφαρίδες εντός του ματιού με αποτέλεσμα να προκαλεί έντονη φαγούρα και πόνο.

Βήμα 2: Αφτιά

Έστω μία φορά την εβδομάδα, πρέπει να ελέγχετε τα μικρά αφτάκια του χνουδωτού σας χάμστερ, διότι πολύ συχνά εμφανίζουν ενοχλητικές ασθένειες όπως ξηροδερμία ή ακάρεα. Αν εμφανίσουν λοιπόν ξηρό δέρμα, τριχόπτωση ή έντονο σκούρο κερί μέσα στα αφτιά τους πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας για να κάνει διάγνωση και να του δώσει φαρμακευτική αγωγή.

Βήμα 3: Μύτη

Αν παρατηρήσετε ότι το χαμστεράκι σας έχει καταρροή, μπορεί να υποδηλώνει κρυολόγημα ή αλλεργία. Βεβαιωθείτε ότι έχει μια καθαρή μύτη, χωρίς πληγές και ουλές που μπορεί να είναι συμπτώματα σοβαρών ασθενειών. Επιπλέον, αν δείτε ότι το χάμστερ σας τρίβει την μύτη του στα κάγκελα του κλουβιού του, είναι πολύ πιθανό να νιώθει πλήξη, οπότε εξασφαλίστε του πολλά παιχνίδια για να ασχολείται κατά την διάρκεια της μέρας.

Βήμα 4: Δόντια

Τα δόντια των χάμστερ έχουν ομοιόμορφο μήκος και κιτρινωπό χρώμα, το οποίο σκουραίνει καθώς μεγαλώνουν. Μπορείτε να εξετάζετε τα δοντάκια τους προσεκτικά ενώ τα κρατάτε απαλά για τυχόν αιμορραγίες στα ούλα ή σπασίματα. Ένα ακόμα συχνό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζουν είναι τα υπερμεγέθη δόντια, τα οποία τα εμποδίζουν να φάνε γι’ αυτό και πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί με την διατροφή τους. Αν αντιληφθείτε ότι κάποιο δόντι είναι πιο μεγάλο ή πιο μικρό από το διπλανό ή λείπει ή έχει σπάσει, είναι σημαντικό να πάτε το χαμστεράκι σας στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό για να βρείτε μια λύση.

Βήμα 5: Τρίχωμα και δέρμα

Το τρίχωμα του χάμστερ σας πρέπει να είναι πάντα υγιές, λαμπερό και χωρίς κενά σημεία. Αν παρατηρήσετε ότι ξύνεται πολύ και έχει κάποιο σκουρόχρωμο σημάδι στο τρίχωμά του μπορεί να υποδεικνύει ότι το χαμστεράκι σας έχει τραυματιστεί, μολυνθεί ή έχει κάποιο παράσιτο όπως ψύλλους.
Αν το χάμστερ σας έχει ψύλλους, θα δείτε κάποια μικροσκοπικά έντομα να πηδούν πάνω του και περιττώματα στο κλουβί του που θα μοιάζουν με μαύρη σκόνη.
Ελέγξτε το μικρό σας κατοικίδιο για τυχόν κενά σημεία στο τρίχωμα του, για ξηροδερμία και για ερεθισμένο δέρμα όπως κοκκινίλες και πρηξίματα καθώς μπορεί να αντιμετωπίζει μια πάθηση του δέρματος που ονομάζεται σαρκοπτική ψώρα η οποία χρειάζεται άμεση φαρμακευτική αγωγή.

Βήμα 6: Νύχια

Τα νύχια του χάμστερ σας πρέπει να έχουν το σωστό μήκος και να μην είναι υπερβολικά μεγάλα γιατί μπορεί να του προκαλέσουν έντονη δυσφορία. Αν δεν είστε σίγουροι πιο είναι το κατάλληλο μήκος, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο που το παρακολουθεί.

Βήμα 7: Περίεργες εκκρίσεις

Ίσως δεν είναι και το πιο ευχάριστο να ελέγχετε το χάμστερ σας για τυχόν ασυνήθιστες εκκρίσεις από τα γεννητικά όργανα, αιμορραγία ή αυτό που ονομάζεται «υγρή ουρά». Η υγρή ουρά είναι μια ασθένεια που περιλαμβάνει διάρροια, ασυνήθιστη στάση του σώματος και απώλεια βάρους και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με αντιβιοτικά. Εννοείται πως το επόμενο βήμα που θα κάνετε είναι να κλείσετε ραντεβού με τον κτηνίατρο.

Βήμα 8: Συμπεριφορά

Μπορείτε καθημερινά να ελέγχετε την συμπεριφορά του χάμστερ σας για τυχόν αλλαγές. Αν παρατηρήσετε να είναι περισσότερες ώρες σε αδράνεια από ότι ήταν συνήθως, ή αντιθέτως τρέχει γύρω γύρω χωρίς προφανή λόγο ή οτιδήποτε άλλο δεν έχει ξανακάνει, ίσως είναι ενδείξεις ότι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα που θα πρέπει να θεραπευτεί άμεσα.

Σίγουρα οι ευθύνες που έχετε είναι πολλές αλλά θα πρέπει να κάνετε αυτόν τον έλεγχο έστω μια φορά την εβδομάδα για να εξασφαλίσετε ότι το χάμστερ σας είναι υγιές και χαρούμενο.

Δείτε επίσης: Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τρεις τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο κατά 61%

Loading

Play