Οδικός χάρτης για την ευαισθητοποίηση και διαχείριση των μυοκαρδιοπαθειών στην Ελλάδα

Οδικός χάρτης για την ευαισθητοποίηση και διαχείριση των μυοκαρδιοπαθειών στην Ελλάδα

Η Bristol Myers Squibb παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου την πρωτοβουλία «Cardiomyopathies Matter», που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις μυοκαρδιοπάθειες και την επίπτωσή τους στους ασθενείς, στο σύστημα υγείας και στην κοινωνία. Σημαντική είναι επίσης η προώθηση συστάσεων πολιτικής για την αποτελεσματικότερη απόκριση της Ελλάδας στην αντιμετώπισή τους. Η κοινή πρωτοβουλία τελεί υπό την επιστημονική εποπτεία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία & στην Πρόληψη Νεανικού Αιφνιδίου Θανάτου, με τη συμμετοχή οργανώσεων όπως η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και η Ένωση Σπάνιων Ασθενών Ελλάδας.

Οι μυοκαρδιοπάθειες επηρεάζουν τον καρδιακό μυ και μπορεί να προκαλούν καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες και αιφνίδιο θάνατο. Υπολογίζεται ότι έως και ένας στους 330 ενήλικες μπορεί να πάσχει από κάποια μορφή μυοκαρδιοπάθειας, με τις πιο σοβαρές περιπτώσεις να αφορούν και παιδιά. Οι αιτίες μπορεί να είναι κληρονομικές, ιδιοπαθείς ή επίκτητες, ενώ ο τρόπος ζωής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, Business Unit Director Innovative Medicines, BMS Ελλάδας, παρουσίασε την πρωτοβουλία «Cardiomyopathies Matter» και καλωσόρισε τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, τα οποία επεσήμαναν τις προκλήσεις που συνδέονται με τις μυοκαρδιοπάθειες. Ο Παναγιώτης Βάρδας, Καθηγητής Καρδιολογίας και τ. Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, επισήμανε την ανάγκη να γίνουν οι μυοκαρδιοπάθειες προτεραιότητα σε επίπεδο δημόσιας υγείας.

Ο Αριστείδης Αναστασάκης, MD, PhD, ανέδειξε το υψηλό κοινωνικό και οικονομικό φορτίο λόγω της απαιτούμενης μακροχρόνιας διαχείρισης, εστιάζοντας σε ζητήματα όπως η ποιότητα ζωής των ασθενών και η επιβάρυνση που βιώνουν οι οικογένειές τους.

Ο Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, Καθηγητής Καρδιολογίας, τόνισε τις εξελίξεις στη διαχείριση της νόσου, επισημαίνοντας την ανάγκη για περισσότερες δράσεις σχετικά με τον γενετικό έλεγχο και την έγκαιρη διάγνωση.

Η Κατερίνα Κουτσογιάννη, Β’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα υιοθέτησης μεταρρυθμίσεων που θα θέσουν τον ασθενή στο επίκεντρο ενός συστήματος υγείας που προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες.

Στην εκδήλωση, η Ελισάβετ Προδρόμου, Γενική Διευθύντρια BMS Ελλάδας, δήλωσε ότι «η πρωτοβουλία ‘Cardiomyopathies Matter’ ενώνει την κοινότητα επιστημόνων και ασθενών, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει το κοινό για αυτή την απειλή δημόσιας υγείας».

Loading

Play