Αν και σπάνιοι, οι καρκίνοι των έξω γεννητικών οργάνων μπορεί να αποβούν θανατηφόροι λόγω της καθυστερημένης διάγνωσης.
Η μορφή που έχουν οι προκαρκινικές αλλοιώσεις “ξεγελούν” τον ασθενή ο οποίος αντί να απευθυνθεί σε δερματολόγο -αφροδισιολόγο προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του με κρέμες και φάρμακα που αγοράζει από το φαρμακείο.
«Τα έξω γεννητικά όργανα σε άνδρες και γυναίκες δεν αποτελούν το πιο συχνό σημείο εντόπισης δερματικού καρκίνου. Ωστόσο, αυτά τα περιστατικά γίνονται όλο και συχνότερα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στην καθυστερημένη διάγνωση αυτών των νεοπλασιών, καθώς η κλινική τους εικόνα υπό μορφή προκαρκινικών αλλοιώσεων μπορεί να “ξεγελά” στα αρχικά τους στάδια. Συγκεκριμένα, στους άνδρες είναι πιο ασυνήθιστος ο καρκίνος του πέους με συχνότητα ~1 περιστατικό/100.000 πληθυσμού. Αντιθέτως, στις γυναίκες ο καρκίνος του αιδοίου είναι η 4η συχνότερη μορφή γυναικολογικού-ουροποιητικού καρκίνου» ανέφερε κ. Δημήτρης Σγούρος γενικός γραμματέας της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή τις Εαρινές Ημέρες της ΕΔΑΕ που διεξάγονται στης Θεσσαλονίκη 15-17 Απριλίου.
Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο των έξω γεννητικών οργάνων , σύμφωνα με τον κ. Σγούρο είναι κοινοί στα δύο φύλα, με συχνότερους τη χρόνια λοίμωξη με στελέχη του ιού HPV υψηλού κινδύνου, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και τις χρόνιες φλεγμονώδεις δερματοπάθειες (π.χ. σκληρός και ατροφικός λειχήνας).
«Ο ρόλος του δερματολόγου- αφροδισιολόγου είναι τριπλός, αποτελώντας τη μοναδική ειδικότητα που μπορεί να χειριστεί πλήρως το σύνολο των περιστατικών σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) στα έξω γεννητικά όργανα: α) Πρόληψη μέσω της θεραπευτικής αντιμετώπισης προκαρκινικών αλλοιώσεων, β) Έγκαιρη διάγνωση των διαφόρων τύπων καρκινωμάτων με σημαντικότατη τη συμβολή ειδικών διαγνωστικών εξετάσεων, γ) Άμεση θεραπεία με τη βοήθεια της δερματοχειρουργικής» πρόσθεσε ο κ. Σγούρος.
Αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αφενός αύξηση των ΣΜΝ, κυρίως της σύφιλης και της βλεννόρροιας, αφετέρου μείωση της συχνότητας των κονδυλωμάτων αλλά μόνο στις χώρες όπου εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα ο εμβολιασμός έναντι της λοίμωξης από τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV), όπως ανέφερε η καθηγήτρια Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ηλέκτρα Νικολαΐδου.
«Στην Ελλάδα η πρόσφατη, επέκταση του δωρεάν εμβολιασμού για τον HPV -εκτός από τα κορίτσια- και στα αγόρια 9-18 ετών, μπορεί να συμβάλει στη μείωση των κονδυλωμάτων και στη χώρα μας. Η έγκαιρη προσέλευση στον ειδικό γιατρό, τον δερματολόγο, οδηγεί στη γρήγορη διάγνωση και αντιμετώπιση και συμβάλλει τόσο στην αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς, όσο και στη μείωση της μετάδοσής τους» σημείωσε η κ. Νικολαϊδου.
Νέα φάρμακα για δερματοπάθειες και νέα εμβόλια
Η αλματώδης ανάπτυξη στον τομέα της έρευνας, έφερε νέα φάρμακα που αφορούν κυρίως τις φλεγμονώδεις δερματοπάθειες, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση. Τα νέα φάρμακα είναι ασφαλή, εύκολα στη χρήση και επιτυγχάνουν ένα απολύτως καθαρό δέρμα, το οποίο αλλάζει τη ζωή των ασθενών , επισήμανε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας στο ΑΠΘ Ζωή Απάλλα . Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχει έναν νέο ανασυνδυασμένο εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα που προστατεύει από την εμφάνισή του και από το βασανιστικό άλγος που κάποτε μπορεί να τον ακολουθεί.».
Επίσης ανέφερε ότι το 9-δύναμο εμβόλιο κατά του HPV, προστατεύει όχι μόνο από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά και από τα οξυτενή κονδυλώματα.
Άλλο τα αυτοάνοσα δερματικά νοσήματα κι άλλο τα αυτοφλεγμονώδη
Διαχωρισμό των αυτοάνοσων δερματικών νοσημάτων από τα αυτοφλεγμονώδη έκανε ο καθηγητής Δερματολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτρης Ιωαννίδης. «Εάν αναζητήσει κάποιος στο διαδίκτυο την αιτιολογία μιας δερματοπάθειας, θα καταλήξει με το συμπέρασμα ότι η δερματοπάθειά του συνιστά “αυτοάνοσο” νόσημα. Αυτοάνοσα, όμως, είναι μόνο τα νοσήματα κατά τα οποία ο οργανισμός αναγνωρίζει στοιχεία της επιδερμίδας του ως ξένα και παράγει αντισώματα εναντίον τους. Τα αντισώματα προσκολλώνται στην επιδερμίδα και προκαλούν εξανθήματα που χαρακτηρίζουν τις δερματοπάθειες αυτές, όπως κυρίως ο ερυθηματώδης λύκος, η πέμφιγα και το πομφολυγώδες πεμφιγοειδές.
Στις υπόλοιπες δερματοπάθειες, όπως η ψωρίαση, η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), η γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος), η λεύκη κ.ά., παρατηρείται διαταραχή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος που επηρεάζει το δέρμα, χωρίς την παραγωγή συγκεκριμένων αντισωμάτων. Τα νοσήματα αυτά ονομάζονται “αυτοφλεγμονώδη” και σε αυτά ανήκουν τα περισσότερα και τα συχνότερα νοσήματα του δέρματος, πλην αυτών που οφείλονται σε μικρόβια, ιούς και μύκητες. Σήμερα διαθέτουμε φάρμακα τα οποία αδρανοποιούν συγκεκριμένα μόρια που παίζουν σημαντικό ρόλο στην παθογένεση αυτών των δερματοπαθειών και δεν συνοδεύονται από σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες» εξήγησε ο κ. Ιωαννίδης.
262% αύξηση στις αισθητικές επεμβάσεων στα έξω γεννητικά όργανα στην Αμερική
Τα τελευταία χρόνια οι δερματολόγοι όλο και πιο συχνά γίνονται αποδέκτες αιτημάτων κυρίως γυναικών, αλλά και ανδρών, για επεμβατικές θεραπείες ανάπλασης της πρωκτογεννητικής περιοχής, τόσο για τη βελτίωση της εικόνας όσο και για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας, ανέφερε ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος μέλος ΔΣ της ΕΔΑΕ Σωτήρης Θεοχάρης .
«Κατά την 6ετία 2012 – 2018 υπήρξε μια αύξηση κατά 262% των ιατρικών αισθητικών επεμβάσεων στα έξω γεννητικά όργανα στην Αμερική. Ο σύγχρονος δερματολόγος, έχοντας βαθιά γνώση της παθολογίας και της ανατομίας των έξω γεννητικών οργάνων και της περιπρωκτικής χώρας, μακροχρόνια εξοικείωση στη χρήση ενέσιμων εμφυτευμάτων (υαλουρονικού οξέος – λίπους) σε άλλες ανατομικές θέσεις (πρόσωπο, σώμα), μεγάλη εμπειρία στη θεραπευτική χρήση των ιατρικών μηχανημάτων (laser, ραδιοσυχνότητες), καθώς και την κατάλληλη εκπαίδευση στην εφαρμογή των δερματοχειρουργικών πράξεων, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παροχή αυτών των θεραπειών» σημείωσε ο κ. Θεοχάρης. Παράλληλα ανέφερε ότι στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένες τέτοιου είδους επεμβάσεις καθώς αυτές άρχισαν να γίνονται γνωστές τα τελευταία χρόνια. Σκιαγραφώντας το προφίλ των ατόμων που απευθύνονται στο δερματολόγο για αισθητικές επεμβάσεις στα έξω γεννητικά όργανα ανέφερε ότι οι ηλικίας 20-34 ετών , επηρεάζονται από τις εικόνες που βλέπουν στο διαδίκτυο και στις ταινίες και κάνουν σύγκριση. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, ιδίως οι γυναίκες που είναι σε εμμηνόπαυση ή όσες οδηγήθηκαν σε πρόωρη εμμηνόπαυση, ζητούν ανάπλαση κόλπου για λειτουργικούς λόγους. «Η τάση είναι η ενίσχυση των ανατομικών ιδιαιτεροτήτων και όχι η δημιουργία αισθητικών προτύπων» πρόσθεσε ο κ Θεοχάρης.
©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης: Ζ. Ράπτη: Η ενίσχυση των αποκεντρωμένων δομών αποτελεί προτεραιότητα του χαρτοφυλακίου μας
- Ο Μπέρνι Σάντερς στηρίζει τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά των Ισραηλινών ηγετών
- Θεσσαλονίκη: Έκτακτη διακοπή ΕΥΑΘ στο κέντρο
- Airbnb: Νέες ρυθμίσεις που επηρεάζουν τις μισθώσεις
- Θεσσαλονίκη – “Το Χαμόγελο του Παιδιού”: Ξεκινά σήμερα το χριστουγεννιάτικο Smile Bazaar
- Ουκρανία: Αναβολή συνεδρίασης του κοινοβουλίου για λόγους ασφαλείας