Αύξηση των θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής: Περισσότερα ζευγάρια αναζητούν τη βοήθεια για να αποκτήσουν παιδί.
Η επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κάνει συνεχώς άλματα με αποτέλεσμα όλο και μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας μετά από θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Ποιες είναι όμως οι εξελίξεις που μπορούν σήμερα να ανεβάσουν τα ποσοστά επιτυχίας;
Εμβρυοσκόπιο Time Lapse
Το εμβρυοσκόπιο Time Lapse είναι μια συσκευή υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στο εμβρυολογικό εργαστήριο για την εκκόλαψη των εμβρύων από τη στιγμή της γονιμοποίησης μέχρι την εμβρυομεταφορά τους.
Με το Time Lapse γίνεται συνεχόμενη παρακολούθηση (βιντεοσκόπηση) εξέλιξης των εμβρύων για την ακριβή τους αξιολόγηση χωρίς καμία παρέμβαση (μεταφορά των εμβρύων από τον εκκολαπτήρα στο μικροσκόπιο) η οποία θα μπορούσε να διακόψει την φυσιολογική τους πορεία. Η επιλογή των πιο κατάλληλων εμβρύων με τη βοήθεια του Time Lapse έχει ανεβάσει τα ποσοστά επιτυχίας από την πρώτη κιόλας εμβρυομεταφορά!
Τεχνητή Νοημοσύνη
Σήμερα, η ταξινόμηση των εμβρύων γίνεται από εμβρυολόγους που επιθεωρούν τις εικόνες εξέλιξης των εμβρύων αξιολογώντας ένα σύνολο οπτικά ανιχνεύσιμων χαρακτηριστικών.
Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιεί αλγόριθμους όρασης ηλεκτρονικού υπολογιστή για να βελτιώσει την διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των εμβρύων προς εμβρυομεταφορά. Η μέθοδος αυτή σε συνδυασμό με την τεχνολογία Time Lapseβοηθάει στην επιλογή των εμβρύων και δίνει και μια ακριβή πρόβλεψη για την εξέλιξη τους.
Μικρογονιμοποίηση IMSI
Κατά την τεχνική μικρογονιμοποίηση IMSI τα δείγματα σπέρματος εξετάζονται με ειδικό μικροσκόπιο το οποίο μεγεθύνει κατά 6000 φορές περισσότερο από τα συμβατικά μικροσκόπια που συνήθως χρησιμοποιούνται στα κέντρα εξωσωματικήςγια συμβατή μικρογονιμοποίηση. Με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζονται και οι μικρότερες ανωμαλίες των σπερματοζωαρίων με σκοπό την καλύτερη επιλογή σπερματοζωαρίων για μικρογονιμοποίηση. Η μέθοδος αυτή έχει βοηθήσει πολλά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν σοβαρή ανδρική υπογονιμότητα να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα.
Προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος PGT–Complete
Ο προγενετικος προεμφυτευτικός έλεγχος γίνεται με σκοπό να γνωρίζουμε τα γεννητικά ομαλά έμβρυα και σε περιπτώσεις συγκεκριμένων κληρονομικών ασθενιών αν αυτές έχουν περάσει στα έμβρυα.
Η κενοτομία σήμερα είναι ο προεμφυτευτικός ελεγχος PGT–Complete ο οποίος έχει τη δυνατότητα να προσδιορίσει επιπλέον με ακρίβεια την προέλευση των γενετικών ανωμαλιών (εάν δηλαδή οφείλονται στο ωάριο ή στο σπερματοζωάριο). Η πληροφορία αυτή είναι καθοριστικής σημασίας για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε που υπάρχει το πρόβλημα και να καθορίσουμε τα επόμενα επιτυχή βήματα.
Υστεροσκόπηση
Η διαγνωστική υστεροσκόπηση ανεβάζει κατά μεγάλο βαθμό τα ποσοστά εγκυμοσύνης αν γίνει πριν ην εξωσωματική γονιμοποίηση. Δεν λειτουργεί μόνο θεραπευτικά σε περίπτωση παθολογίας του ενδομητρίου (πολύποδας, συμφύσεις, ινομύωμα) αλλά και ενισχυτικά στη σωστή λειτουργία και δεκτικότητα του ενδομητρίου. Επίσης, μπορεί να συνδυαστεί με σημαντικές εξετάσεις όπως είναι η εξέταση της δεκτικότητας του ενδομητρίου και του μικροβιολογικού περιβάλλοντος του ενδομητρίου.τ
Εμβρυομεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων
Οι σύγχρονες μέθοδοι κρυοσυντήρησης των εμβρύων επιτρέπουν την ασφαλή και επιτυχή κρυοσυντήρηση τους και απόψυξη τους χωρίς να προκαλέσουν καμία απολύτως βλάβη.
Αυτό δίνει την ευκαιρία να γίνεται η εμβρυομεταφορα όπου κρίνεται σκόπιμο σε μεταγενέστερο κύκλο όταν το ορμονικό περιβάλλον είναι το πιο σωστό για την εμφύτευση και εξέλιξη των εμβρύων! Γι’ αυτό τα αποτελέσματα μεταφοράς κρυοσυντηρημένων εμβρύων σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν αυτά των φρέσκων αλλά σε καμία περίπτωση δεν υστερούν!
Δείτε επίσης: Σάκης Κατσούλης και Νίκος Μπάρτζης στον ΣΚΑΙ: «Οι συνθήκες και η πείνα δεν περιγράφονται, η κάμερα δείχνει ελάχιστα»