ΟΗΕ: Εμβόλια και επιδημίες – Οι συνέπειες της μείωσης χρηματοδότησης στην παγκόσμια υγεία

ΟΗΕ: Εμβόλια και επιδημίες – Οι συνέπειες της μείωσης χρηματοδότησης στην παγκόσμια υγεία

Η μείωση της χρηματοδότησης στην παγκόσμια υγεία θέτει σε κίνδυνο τις προόδους εμβολιασμού και την προστασία των ζωών. Η πτώση της χρηματοδότησης στον τομέα της παγκόσμιας υγείας αποκαλύπτει σοβαρές ανησυχίες, καθώς προκαλεί όχι μόνο πτώση στους εμβολιασμούς αλλά και απειλεί ζωές. Ασθένειες που είχαν αντιμετωπιστεί χάρη στα εμβόλια, πλέον επανεμφανίζονται και εξαπλώνονται. Χθες, ο ΟΗΕ και η Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI) επισημαίνουν τον κίνδυνο, αναφερόμενοι σε ασθένειες όπως η ιλαρά, η μηνιγγίτιδα και ο κίτρινος πυρετός, οι οποίες επανακάμπτουν εξαιτίας της παραπληροφόρησης και των περικοπών στη διεθνή βοήθεια.

Η υποχρηματοδότηση έχει επιπτώσεις στις υπηρεσίες εμβολιασμού και επιδημιολογικής επιτήρησης, που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα σε σχεδόν 50 χώρες. Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, επισήμανε ότι τα εμβόλια έχουν σώσει πάνω από 150 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία πενήντα χρόνια. Ωστόσο, οι τρέχουσες περικοπές απειλούν αυτά τα κεκτημένα, οδηγώντας σε αύξηση επιδημιών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Η ιλαρά, σε ιδιαίτερα επικίνδυνη επιστροφή, καταγράφει σταθερή αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, με τα περιστατικά να φτάνουν τα 10,3 εκατομμύρια το 2023, δηλαδή αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς 138 χώρες ανέφεραν κρούσματα ιλαράς τους τελευταίους 12 μήνες.

Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια, τις ανθρωπιστικές κρίσεις και τις περικοπές χρηματοδότησης. Η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, προειδοποίησε ότι η παγκόσμια κρίση χρηματοδότησης περιορίζει τις δυνατότητες εμβολιασμού 15 εκατομμυρίων ευάλωτων παιδιών. Ενώ οι χώρες προσπαθούν να καλύψουν τα κενά που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19, ο αριθμός των μη εμβολιασμένων παιδιών συνεχίζει να αυξάνεται.

Η GAVI απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση τουλάχιστον 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία 500 εκατομμυρίων παιδιών και η σωτηρία τουλάχιστον 8 εκατομμυρίων ζωών μεταξύ 2026 και 2030.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play