Όμικρον: Μικρότερη η προστασία της τρίτης δόσης μετά από δέκα εβδομάδες σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες (vids)

Όμικρον: Μικρότερη η προστασία της τρίτης δόσης μετά από δέκα εβδομάδες σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες (vids)

Τι έδειξε νέα έρευνα για τη μετάλλαξη Όμικρον

Η μετάλλαξη Όμικρον εξακολουθεί να είναι στο επίκεντρο του κορονοϊού, και σύμφωνα με εκτιμήσεις της ομάδας επιστημονικών συμβούλων Sage (Scientific Advisory Group for Emergencies) της βρετανικής κυβέρνησης, για να μην υπάρχει μεγάλο κύμα νοσηλειών θα πρέπει να είναι 90% λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα.

Βέβαια η τοποθέτηση αυτή όπως αναφέρει η «Ιντεπέντετ» γίνεται με δεδομένο ότι τον χειμώνα δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά του κόσμου. Επίσης η εκτίμηση πρέπει να αξιολογηθεί έχοντας υπόψη ότι, με βάση δύο νέες βρετανικές μελέτες, φαίνεται πως οι άνθρωποι που μολύνονται από την Όμικρον, έχουν 40% έως 70% μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν στο νοσοκομείο, συγκριτικά με την παραλλαγή Δέλτα.

Τα πορίσματα των μελετών βέβαια, προέκυψαν από μικρό αριθμό κρουσμάτων της Όμικρον, τα οποία αφορούσαν κυρίως άτομα που είναι από 60 ετών και πάνω και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά. Έτσι λοιπόν δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν η νέα μετάλλαξη είναι λιγότερο επικίνδυνη από τις προηγούμενες.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι παρά τη φαινομενική ηπιότητα της, οι ικανότητες ανοσοδιαφυγής της Όμικρον, σε συνδυασμό με την υψηλή μεταδοτικότητα της, σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στην περίοδο των γιορτών.

Μπορεί τα ποσοστά σοβαρών νοσηλειών να είναι μικρότερα από τη μετάλλαξη Δέλτα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να πιέσει το σύστημα υγείας η νέα μετάλλαξη. Σύμφωνα με τη βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας, υπάρχουν στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι μετά από δέκα εβδομάδες, η προστασία της ενισχυτικής δόσης αρχίζει να φθίνει. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκαθαριστεί το κατά πόσο είναι αποτελεσματικές οι ενισχυτικές δόσεις και μπορούν να αποτρέψουν τη σοβαρή νοσηλεία και τον θάνατο. Αναφέρεται ότι «με βάση την εμπειρία από προηγούμενες παραλλαγές, η προστασία πιθανώς θα είναι σημαντικά υψηλότερη από ό,τι έναντι της συμπτωματικής νόσου».

Σύμφωνα με μια έκθεση από τη Βρετανία, όπως αναφέρουν οι «New York Times» αναλύθηκαν στοιχεία από ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, της Moderna ή της AstraZeneca, και συγκρίθηκαν 148.000 κρούσματα της Δέλτα και 68.000 της Όμικρον. Αυτή η ανάλυση επιβεβαίωσε το ότι τα εμβόλια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά έναντι στην Όμικρον όσο ήταν στη Δέλτα.

Μεταξύ όσων έκαναν δύο δόσεις AstraZeneca, η τρίτη δόση στη συνέχεια με mRNA εμβόλιο Pfizer ή Moderna (ένας συνδυασμός που αφορά πολλά άτομα άνω των 60 ετών και στην Ελλάδα), δύο έως τέσσερις εβδομάδες μετά την ενισχυτική δόση είχε αποτελεσματικότητα 60% στην αποτροπή της νόσου με συμπτώματα. Μετά από δέκα εβδομάδες όμως η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης Pfizer είχε πέσει στο 35% (πάντα έναντι της πιθανότητας συμπτωματικής νόσησης), ενώ της Moderna στο 45% μετά από εννέα εβδομάδες.

Δείτε επίσης: Μαγιορκίνης: «Μπορεί να φτάσουμε 10.000 κρούσματα τη μέρα» (vid)

Loading