Εμβολιαστική κόπωση καταγράφεται στους πολίτες, αλλά και στους επαγγελματίες υγείας μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς για την Covid-19. Η διστακτικότητα για τους εμβολιασμούς αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία, κι αν δεν ληφθούν μέτρα, κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα με κόπο έχουμε καταφέρει μέσω των Εθνικών Προγραμμάτων Εμβολιασμών. Τα παραπάνω τονίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης, από τις 24 έως τις 30 Απριλίου.
«Το 2024 είχαμε 4.800% αύξηση των περιστατικών κοκκύτη και καταγράφηκαν δυο θάνατοι βρεφών, ενώ είχαμε και 3 θανάτους από μηνιγγιτιδόκκοκο σε διάστημα ενός έτους. Η πτώση του ποσοστού εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας για τη γρίπη είναι ανησυχητική, καθώς τα ποσοστά παραμένουν υποτονικά σε σύγκριση με την περίοδο 2023-2024. Την ίδια ώρα φαίνεται ότι η πρακτική του εμβολιασμού στα φαρμακεία δεν λειτούργησε, καθώς ούτε τα ποσοστά εμβολιασμού αυξήθηκαν, ούτε οι πολίτες έλαβαν το κατάλληλο εμβόλιο σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών», ανέφερε η Δέσποινα Τοπάλη, Γενική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ).
Η εμβολιαστική κάλυψη για τον έρπητα ζωστήρα είναι χαμηλή, με το 30% των ενήλικων να αναπτύσσει σοβαρές επιπλοκές, ενώ η κάλυψη για πνευμονιόκοκκο και HPV παραμένει απογοητευτική. Η εμβολιαστική κάλυψη για τον HPV είναι μόλις 54% για τα κορίτσια και 30% για τα αγόρια, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για στοχευμένες δράσεις.
Η Δρ. Μαρία Σακουφάκη, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας, υπογραμμίζει ότι τα εμβόλια είναι κρίσιμα για την πρόληψη και τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών, ενισχύουν την παγκόσμια ασφάλεια υγείας και αποτελούν ζωτικό εργαλείο στην αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής.
«Ο εμβολιασμός αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δημόσιας υγείας, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και της υγειονομικής θωράκισης του πληθυσμού. Μέσω του μετασχηματισμού της ΠΦΥ εξασφαλίζουμε ένα καλά σχεδιασμένο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού», σημείωσε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Φωφώ Καλύβα.
Σύμφωνα με την κ. Τοπάλη, απαιτείται η προαγωγή του εμβολιασμού και η κατανόηση της αξίας του από τους επαγγελματίες υγείας και τους πολίτες. «Είναι αναγκαία η ανάπτυξη εμβολιαστικής κουλτούρας και συστηματικής προσπάθειας για τη διασφάλιση του ποσοστού εμβολιασμού», κατέληξε η κ. Τοπάλη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ