Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας: Η ανησυχητική αύξηση των καρκίνων στους ηλικιωμένους

Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας: Η ανησυχητική αύξηση των καρκίνων στους ηλικιωμένους

Η Ελλάδα, η Ευρώπη και ολόκληρος ο πλανήτης αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα. Τα επόμενα χρόνια προβλέπεται αύξηση 188% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών και 1004% για τα άτομα που ξεπερνούν τα 100 χρόνια. Ο αριθμός των ατόμων άνω των 60 ετών αυξήθηκε από 605 εκατομμύρια το 2000 σε 900 εκατομμύρια το 2015 και αναμένεται να φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια το 2050. Στην Ελλάδα, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αποτελούν το 22,7% του γενικού πληθυσμού.

Τα παραπάνω στοιχεία δίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιωάννης Καραϊτιανός, καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία (1η Οκτωβρίου).

Ο καρκίνος είναι μία από τις κατεξοχήν ασθένειες που πλήττουν τους ηλικιωμένους, καθώς περίπου το 55% των νέων κρουσμάτων αφορά άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Η εγκατάλειψη των προληπτικών εξετάσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδήγησε σε μείωση των νέων διαγνώσεων καρκίνου κατά 40% το 2020. Ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 65-74 και τη δεύτερη για άτομα 75 ετών και άνω.

Οι συχνότερες μορφές καρκίνου περιλαμβάνουν τον καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη και του παχέος εντέρου για τους άνδρες, και τον καρκίνο του μαστού, του πνεύμονα και των γεννητικών οργάνων για τις γυναίκες. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του παγκρέατος και του μελανώματος στη χώρα μας.

Σημαντικοί παράγοντες για τη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο περιλαμβάνουν η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, η διατροφή και ο έγκαιρος προληπτικός έλεγχος. Ο κίνδυνος του καρκίνου μπορεί να μειωθεί κατά 30% έως 40% με την υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών επιλογών.

Η ιατρική περίθαλψη των ηλικιωμένων συνιστά ηθικά και δεοντολογικά προβλήματα. Είναι επιτακτική η εφαρμογή εθνικών προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης των συχνότερων μορφών καρκίνου, ακόμη και σε άτομα προχωρημένης ηλικίας.

Η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει λιγότερες βαριές χειρουργικές επεμβάσεις και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πάσχοντες.

©

Loading

Play