Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Οι ανισότητες ανάμεσα σε χώρες για τους εμβολιασμούς δημιουργούν «πανδημία δύο ταχυτήτων»

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Οι ανισότητες ανάμεσα σε χώρες για τους εμβολιασμούς δημιουργούν «πανδημία δύο ταχυτήτων»

Έκκληση για δωρεές εμβολίων απηύθυνε ξανά ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Οι καταφανείς ανισότητες στους εμβολιασμούς για τον κορονοϊό δημιούργησαν μια «πανδημία δύο ταχυτήτων», με τους πληθυσμούς στις δυτικές χώρες να προστατεύονται και αντίθετα στις πιο φτωχές να παραμένουν εκτεθειμένοι και ευάλωτοι, όπως δήλωσε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

«Ολοένα και περισσότερο, βλέπουμε μια πανδημία δύο ταχυτήτων», ανέφερε ο ίδιος σε ΜΜΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, απευθύνοντας ξανά έκκληση για δωρεές εμβολίων.

«Έξι μήνες μετά τις πρώτες χορηγήσεις εμβολίων για την Covid-19, οι χώρες με υψηλό εισόδημα έχουν χορηγήσει σχεδόν το 44% των δόσεων παγκοσμίως. Οι χώρες με χαμηλό εισόδημα έχουν χορηγήσει μόλις το 0,4% των παγκοσμίων δόσεων. Το πιο απογοητευτικό με αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι ότι δεν έχει αλλάξει η κατάσταση αυτή εδώ και μήνες», πρόσθεσε.

«Οι ανισότητες στους εμβολιασμούς συνιστούν απειλή για όλες τις χώρες, όχι μόνο για αυτές με λιγότερες δόσεις εμβολίων», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας οτι  «η άνιση κατανομή εμβολίων επιτρέπει στον ιό να συνεχίσει να εξαπλώνεται, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης μιας παραλλαγής που καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από τις παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων για τη νόσο να διαθέσουν φέτος το 50% των δόσεων εμβολίων στο μηχανισμό COVAX, που δημιουργήθηκε για να εξασφαλιστεί μια πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων, κυρίως σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα.

Ως τις 4 Ιουνίου, ο COVAX παρέδωσε περισσότερες από 80 εκατομμύρια δόσεις σε 129 χώρες και εδάφη, σαφώς πολύ λιγότερες από το προσδοκώμενο.

Ο Τέντρος διατύπωσε την ελπίδα ότι θα καθοριστούν μονάδες παραγωγής εμβολίων στην Αφρική και οτι ορισμένες από αυτές θα είναι κοντά στο να αρχίσουν την παραγωγή ως τα τέλη του χρόνου.

Παρότι δεν ανέφερε συγκεκριμένα αφρικανικές χώρες, σύμφωνα με το Reuters η Σενεγάλη είναι πιθανό να αρχίσει να παράγει εμβόλια για τον ιό το 2022, με βάση μιας συμφωνία με τη βελγική εταιρεία βιοτεχνολογίας Univercells, με σκοπό την τόνωση των φιλοδοξιών της Αφρικής για την παρασκευή φαρμάκων.

Ταυτόχρονα, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ κάλεσε εταιρείες όπως η Pfizer και η Moderna, των οποίων τα εμβόλια στηρίζονται στη λεγόμενη τεχνολογία mRNA, να μεταλαμπαδεύσουν την τεχνογνωσία τους με την Κοινοπραξία Πρόσβασης στην Τεχνολογία του ΠΟΥ για τον κορονοϊό (Covid-19 Technology Access Pool) που έχει ως στόχο να συνδράμει στην επιτάχυνση της μεταφοράς κρίσιμων τεχνολογιών για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Δείτε επίσης: Μαρία Θεοδωρίδου: “Θα ζυγίσουμε πολύ το θέμα των εμβολιασμών στα παιδιά – Το 90% όσων μπαίνουν στο νοσοκομείο με covid δεν ήταν εμβολιασμένοι”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play