Παιδιά: Ποιες είναι οι αναπτυξιακές και ποιες οι μαθησιακές δυσκολίες;

H Δέσποινα Βαστάκη, παιδίατρος και αναπτυξιολόγος, εξηγεί στην εκπομπή «Ελένη» για το ποιες είναι οι αναπτυξιακές δυσκολίες, ποιες είναι οι μαθησιακές δυσκολίες και τα συμπτώματα.

H Δέσποινα Βαστάκη εξηγεί πως οι μαθησιακές δυσκολίες αφορούν μεγάλο αριθμό παιδιών.

propoli

«Σε αυτές ανήκουν όλο το φάσμα της δυσλεξίας, δηλαδή δυσκολίες στην ορθογραφία, στην ανάγνωση και στην αρίθμηση. Οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται μια μαθησιακή δυσκολία είναι οι εκπαιδευτικοί. Ένας γονιός μπορεί να το καταλάβει αν το παιδί δυσκολεύεται στο να διαβάσει και κατανοήσει ένα κείμενο».

Άλλα δείγματα, όπως λέει, είναι αν ένα παιδί κάνει πολλά ορθογραφικά λάθη, έχει κακό γραφικό χαρακτήρα και έχει μεγάλη δυσκολία στη γραφή έκθεσης.

«Οι αναπτυξιακές διαταραχές είναι άλλο κομμάτι που αφορά παιδιά με γενετικά σύνδρομα και νοητικά ελλείμματα. Οι πιο γνωστές διαταραχές, οι οποίες είναι δια βίου είναι το φάσμα του αυτισμού και η ελλειμματική διάσπαση προσοχής».

Όπως εξάγει, το κλειδί σε όλα αυτά είναι η γρήγορη ανίχνευση.

«Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση τόσο το καλύτερο. Ένας γονιός καταλαβαίνει μια αναπτυξιακή διαταραχή όταν το παιδί έχει καθυστέρηση στον λόγο και στις κινήσεις ή και εκρήξεις θυμού».

ΠΗΓΗ: megatv.com

Δείτε επίσης: Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ για ύποπτο αντικείμενο στην Ομόνοια – Διακοπή της κυκλοφορίας

Loading