Πανδημία: Αύξηση στα ποσοστά θανάτων στη διάρκεια τοκετού και σε γεννήσεις νεκρών μωρών

Σχεδόν κατά το 1/3 αυξήθηκε το ποσοστό στις γεννήσεις νεκρών βρεφών και οι θάνατοι των μητέρων στη διάρκεια του τοκετού στη διάρκεια της πανδημίας του covid-19. Οι τοκετοί έχουν παγκοσμίως χειρότερα αποτελέσματα, τόσο για τις μητέρες όσο και για τα νεογνά, σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες (31/3).

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία από 40 έρευνες που διενεργήθηκαν σε 17 χώρες έδειξαν ότι τα lockdowns, τα προβλήματα ή και η αναστολή των περιγεννητικών υπηρεσιών, όπως και ο φόβος των γυναικών να επισκεφτούν νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα εν μέσω πανδημίας, αύξησαν τους κινδύνους στην εγκυμοσύνη, οδηγώντας σε χειρότερα αποτελέσματα τόσο για εκείνες, όσο και για τα μωρά τους.

Η καθηγήτρια Άσμα Χαλίλ, μία από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη σύνταξη της συγκεντρωτικής έκθεσης του πανεπιστημίου St George του Λονδίνου, τονίζει σχετικά: “ Η πανδημία covid-19 είχε σοβαρές επιπτώσεις στα συστήματα υγείας.  Οι αναταραχές που προκάλεσε (…) οδήγησαν σε θανάτους μητέρων και νεογνών που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, κυρίως σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος”.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Health Journal, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε μια γενικευμένη αύξηση στον αριθμό των νεκρών μωρών, που γεννήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και των θανάτων μητέρων στη διάρκεια της γέννας. Ωστόσο οι επιπτώσεις ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερες στις πιο φτωχές χώρες.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έκθεση, παρατηρήθηκε επιδείνωση της ψυχικής υγείας των μητέρων στη διάρκεια της πανδημίας. Από τις 10 έρευνες που διεξήχθησαν για το συγκεκριμένο θέμα, οι έξι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυξήθηκε η επιλόχειος κατάθλιψη, το άγχος των μητέρων ή συχνά και τα δύο.

Δείτε επίσης: Covid -19: Αυξημένη πιθανότητα πολυοργανικής δυσλειτουργίας των ασθενών μετά το εξιτήριο

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ