Σχεδόν το 10% των νέων κρουσμάτων στην Αγγλία στις αρχές Οκτωβρίου οφείλονταν στην παράλλαξη Δέλτα+
Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που βρίσκεται πίσω από το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca άρχισε να αναπτύσσει ένα νέο εμβόλιο που στοχεύει ειδικά στην ανοσία έναντι του στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού. Η παρασκευή του συγκεκριμένου εμβολίου, το οποίο αποτελεί μια τροποποίηση του αρχικού εμβολίου, βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο
Συώμφωνα με όσα δήλωσε στη βρετανική «Ιndependent» μια πηγή που σχετίζεται με το θέμα, η ανάπτυξη μιας καινούργιας εκδοχής του εμβολίου γίνεται εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και των θανάτων στη Βρετανία, «προκειμένου να υπάρχει κάτι στο ράφι έτοιμο για μαζική παραγωγή, αν χρειαστεί». Δεν διασαφηνίστηκε σε πόσο χρόνο θα είναι έτοιμο το εμβόλιο.
Παραμένει επίσης ασαφές αν το νέο εμβόλιο σχετίζεται και με την εμφάνιση στη χώρα της νέας παραλλαγής Δέλτα+ (Delta Plus) η οποία φαίνεται να είναι κάπως πιο μεταδοτική (κατά 10% έως 15% σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις) από την «κανονική» Δέλτα και σταδιακά κερδίζει έδαφος.
Ο Έλληνας καθηγητής βιολογίας Άρης Κατζουράκης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέφερε ότι αν η εκτίμηση περί μεγαλύτερης κατά 10-15% μεταδοτικότητας επιβεβαιωθεί, τότε η Δέλτα+ (γνωστή και ως μετάλλαξη ΑΥ.4.2) «θα επικρατήσει τελικά».
Λόγω και των ολοένα αυξανόμενων αναγκών σε διεθνές επίπεδο για τη διενέργεια τρίτης ενισχυτικής δόσης, η ερευνητική ομάδα της Οξφόρδης εκτίμησε ότι δεν θα είναι δύσκολο να κάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις, ώστε το νέο εμβόλιο να στοχεύσει στο στέλεχος Δέλτα. Η εταιρεία Pfizer έχει ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αναπτύξει ένα εμβόλιο που θα εστιάζει στη Δέλτα, ενώ και η Moderna έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε εύκολα να αναπροσαρμόσει το δικό της εμβόλιο, προκειμένου να καλύψει νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.
Στο Ισραήλ το πρώτο κρούσμα της Δέλτα +
Το πρώτο κρούσμα του «AY4.2», όπως ονομάζεται το υποστέλεχος της παραλλαγής Δέλτα του Covid – 19, εντοπίστηκε χθες Τρίτη και στο Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Εντοπίστηκε σε 11χρονο αγόρι που επέστρεφε με την οικογένειά του από τη Μολδαβία και υποβλήθηκε σε έλεγχο στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν έξω από το Τελ Αβίβ.
Το υπουργείο υποστήριξε ότι πρόκειται για μορφή του ιού που έχει εντοπιστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ παράλληλα προσέθεσε ότι διενεργείται επιδημιολογική έρευνα καθώς οι αρχές παρακολουθούν όλες τις παραλλαγές και τα υποστελέχη του SARS-CoV-2 στη χώρα.
Επιπλέον, χθες ανακοινώθηκαν από το υπουργείο για 1.487 κρούσματα του SARS-CoV-2 και για 11 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έφθασε τους 8.021 νεκρούς επί συνόλου 1.319.001 μολύνσεων.
Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 17.126. Ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 που νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε σε 353 (–4 σε 24 ώρες).
Δείτε επίσης: «Σαρώνει» ο κορονοϊός τη Βρετανία – Πιθανή επιστροφή των μασκών και της τηλεργασίας
- Εγκαίνια του νέου κέντρου ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων στην ανατολική Θεσσαλονίκη
- Οι φοιτητές στη Σερβία καλούν σε γενική απεργία για το δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό – «Ας πάρουμε στα χέρια την ελευθερία μας»
- Τρινκιέρι: Ο Παναθηναϊκός έχει τις δυνατότητες να επαναλάβει την περσινή του επιτυχία
- Νεκροί και τραυματίες σε επίθεση με μαχαίρι στο Ασάφενμπουργκ της Βαυαρίας
- Νέα ιστοσελίδα ενημέρωσης για την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr