Πέντε οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση καρπουζιού

Πέντε οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση καρπουζιού

Σίγουρα το καρπούζι είναι το πιο χαρακτηριστικό φρούτο του καλοκαιριού, καθώς μας επιβραβεύει με τη δροσιά και τη γεύση του.

Την ίδια στιγμή, όμως, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία, αν σκεφτεί κανείς ότι περιέχει μόνο 46 θερμίδες ανά κούπα και έχει υψηλή περιεκτικότητα στις βιταμίνες C και A. Ποια είναι, όμως, ακριβώς τα οφέλη από την κατανάλωση καρπουζιού;

1. Ενυδατώνει

Η κατανάλωση νερού και τροφίμων που περιέχουν πολύ νερό είναι σημαντική ώστε ο οργανισμός να παραμένει ενυδατωμένος. Το καρπούζι ανήκει σε αυτή την κατηγορία, αφού συνίσταται κατά 92% από νερό! Επίσης, το νερό που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι κι ένας από τους λόγους που είναι ιδιαίτερα χορταστικά, ενώ ο συνδυασμός νερού και φυτικών ινών προσφέρει μια ικανοποιητική ποσότητα φαγητού χωρίς πολλές θερμίδες.

2. Περιέχει θρεπτικά συστατικά και επωφελείς φυτικές ενώσεις

Το καρπούζι ανήκει στα φρούτα με τις λιγότερες θερμίδες και ταυτόχρονα με πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα. Συγκεκριμένα περιέχει:

Βιταμίνη C: 21% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Βιταμίνη : 18% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Κάλιο: 5% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Μαγνήσιο: 4% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Βιταμίνες B1, B5 and B6: 3% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης

Περιέχει επίσης πολλά καροτενοειδή, όπως η β-καροτίνη και το λυκοπένιο, αλλά και κιτρουλλίνη, ένα σημαντικό αμινοξύ.

3. Περιέχει ενώσεις που συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου

Οι ερευνητές έχουν μελετήσει το λυκοπένιο και άλλες μεμονωμένες φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στο καρπούζι για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

Παρόλο που η πρόσληψη λυκοπενίου σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο κάποιων τύπων καρκίνου, τα αποτελέσματα των μελετών παραμένουν ασαφή, με την ισχυρότερη μέχρι τώρα σύνδεση να αναδεικνύεται ανάμεσα στο λυκοπένιο και τους καρκίνους του πεπτικού συστήματος.

4. Βελτιώνει την καρδιακή υγεία

Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτων παγκοσμίως. Παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, μειώνοντας τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης.

Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο καρπούζι περιέχουν αυτά τα συγκεκριμένα οφέλη για την καρδιακή υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, αλλά και να αποτρέψει την οξειδωτική βλάβη που προκαλεί η χοληστερόλη. Σύμφωνα με μελέτες σε παχύσαρκους ανθρώπους, μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και άνδρες από τη Φινλανδία, το λυκοπένιο μπορεί επίσης να μειώνει τη σκλήρυνση των αρτηριακών τοιχωμάτων.

Ακόμη, η κιτρουλλίνη που περιέχεται στο καρπούζι αυξάνει τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου στο σώμα, το οποίο βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να επεκταθούν, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση. Άλλες βιταμίνες και μέταλλα που βρίσκονται στο καρπούζι, όπως οι βιταμίνες A, B6, C, το μαγνήσιο και το κάλιο, είναι επίσης επωφελή για την υγεία της καρδιάς.

5. Μειώνει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες

Η φλεγμονή αποτελεί παράγοντα κλειδί για διάφορα χρόνια νοσήματα. Το καρπούζι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής και της οξειδωτικής βλάβης, καθώς είναι πλούσιο στα αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά λυκοπένιο και βιταμίνη C.

Σε μια μελέτη του 2015, οι επιστήμονες τάισαν τα πειραματόζωα με σκόνη καρπουζιού και διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, τα τρωκτικά αυτά ανέπτυξαν χαμηλότερα επίπεδα του δείκτη φλεγμονής C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και λιγότερο οξειδωτικό στρες.

Δείτε επίσης: Υποθυρεοειδισμός: Τα ύποπτα συμπτώματα που εμπνέουν ανησυχία

Loading

Play