Καθημερινά λείπουν 100 με 150 σκευάσματα
Μακρύς είναι ο κατάλογος των ελλείψεων βασικών φαρμάκων και φαρμάκων χρόνιων παθήσεων από τα ράφια των φαρμακείων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολο Βαλτά. Καθημερινά λείπουν 100 με 150 σκευάσματα ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Βαλτάς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το πρόβλημα έχει διογκωθεί σε υπέρτατο βαθμό». Επέρριψε ευθύνες για τις συνεχιζόμενες ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά σε κάποιες φαρμακευτικές εταιρίες, φαρμακαποθήκες, αλλά και τον ΕΟΦ, εκφράζοντας τον προβληματισμό του «για δυσκολία από την πολιτεία να αξιοποιήσει και να εφαρμόσει τους υπάρχοντες νόμους όπως πχ. για την προστασία της Δημόσιας Υγείας ή να νομοθετήσει νέους».
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ μίλησε για κορυφαίο πρόβλημα στο χώρο της Υγείας που δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες διαρκώς επιδεινώνεται. Ελλειπτικά φάρμακα, πρόσθεσε, υπάρχουν σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιολογικά, αναπνευστικά, οφθαλμολογικά, νευροληπτικά, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Ο λόγος, σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, «είναι ένας, ότι είμαστε η χώρα με τις φθηνότερες τιμές φαρμάκων σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ. Ανάλογα με την ζήτηση που υπάρχει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τους τιμοκαταλόγους που κυκλοφορούν και αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό για «επιχειρηματικότητα», διαμορφώνονται και οι ελλείψεις στην χώρα μας», τόνισε.
Ενδεικτικά ανέφερε τις τιμές σε ελλειπτικά φάρμακα στην Ελλάδα και στην Γερμανία, όπως φάρμακο για Πάρκινσον στη Γερμανία η τιμή του είναι 330,51 ευρώ και στην Ελλάδα 113,63, βρογχοδιασταλτικό στη Γερμανία η τιμή του είναι 15,55 ευρώ και στην Ελλάδα 2,20.
Οι ευθύνες φαρμακευτικών εταιριών, φαρμακαποθηκών και ΕΟΦ
«Κάποιες φαρμακευτικές εταιρίες δεν αναπροσαρμόζουν τις ποσότητες των φαρμάκων τις οποίες διαθέτουν στην αγορά από χρονιά σε χρονιά, όχι μόνο κατά 20% ως οφείλουν, δεν γνωστοποιούν στον ΕΟΦ σε πραγματικό χρόνο τις ποσότητες φαρμάκων τις οποίες διανέμουν όπως αυτές κατανέμονται ανά φαρμακαποθήκη, για να υπάρχει διαφάνεια, έλεγχος και σύγκριση της κατανομής», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ. Σημείωσε ότι «δημιουργούνται με ευθύνη εταιρειών, τεχνητές ελλείψεις σε κρίσιμες χρονικές περιόδους ως διαπραγματευτικό μέσο πίεσης κατά την εξέταση αιτημάτων και ενστάσεων στην επιτροπή τιμών, προκειμένου να επιτύχουν καλύτερη διατίμηση».
Επίσης, είπε, υπάρχουν φαρμακαποθήκες «που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τις παράλληλες εξαγωγές, έχοντας ακόμη και το 50% του τζίρου τους για εξαγωγική δραστηριότητα, που αυξάνουν κατακόρυφα τις εξαγωγές τους στο τέλος κάθε έτους για να βελτιώσουν απλά τον ισολογισμό τους».
Σχετικά με τον ΕΟΦ είπε ότι ως εποπτικός φορέας που πρέπει να διεξάγει ελέγχους για να μπορεί να εξασφαλίζει την επάρκεια της ελληνικής αγοράς τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, να μπορεί να παρακολουθεί τις φαρμακαποθήκες για τις παράλληλες εξαγωγές τους και ταυτόχρονα να καταρτίζει έναν επικαιροποιημένο κατάλογο με φάρμακα τα όποια είναι πραγματικά ελλειπτικά, δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει».
Σημείωσε ότι πριν 2 χρόνια αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια εφαρμογή από τον ΠΦΣ που να παρακολουθεί τις πραγματικές ελλείψεις, ώστε ο ιατρός να πληροφορείται σε πραγματικό χρόνο, ότι το φάρμακο που συνταγογραφεί είναι πιθανώς ελλειπτικό, αλλά με ευθύνη του ΕΟΦ δεν λειτουργεί. Πρόσθεσε ότι «ορισμένοι γιατροί υπερσυνταγογραφούν πέραν των υποδείξεων των επισήμων κλινικών πρωτοκόλλων όπως τώρα πχ. για την αζιμοθρυκινη ή απλά συνεχίζουν να συνταγογραφούν ελλειπτικά φάρμακα καθόσον κανείς δεν τους έχει ενημερώσει για την έλλειψη αυτή».
Προτάσεις ΠΦΣ
Απαγόρευση των εξαγωγών σε διαπιστωμένα ελλειπτικά φάρμακα, όχι για ένα διάστημα τριών μηνών αλλά για ένα διάστημα πέραν των έξι, καθόσον οι φαρμακαποθήκες στην πρώτη περίπτωση τα κρατούν 2 – 3 μήνες στις αποθήκες τους χωρίς να τα διαθέτουν στην ελληνική αγορά και μετά τα εξάγουν μαζικά.
Απαγόρευση των πωλήσεων μεταξύ των φαρμακαποθηκών πέραν από ένα φυσιολογικό ποσοστό.
Να υπάρξει εφαρμογή real-time ενημέρωσης για το τι εξαγωγές πραγματοποιεί κάθε φαρμακαποθήκη.
Τον έλεγχο των φαρμακαποθηκών ως προς τους κωδικούς που έχει συνολικά.
Υλοποίηση επιτέλους της απόφασης του ΕΟΦ και του ΠΦΣ για την εφαρμογή από την οποία θα ενημερώνεται ο γιατρός για το φάρμακο που τελεί υπό έλλειψη.
Τέλος, ο ΠΦΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, «για να συνομολογήσουμε ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και να υπάρξουν συμβιβαστικές λύσεις, με καθαρή στόχευση ότι επιτέλους ο Έλληνας Ασφαλισμένος, ο Έλληνας ασθενής θα πρέπει να βρίσκει το φάρμακο του και την θεραπεία του, κατέληξε ο κ. Βαλτάς.
- Φόρος τιμής σε τέσσερις νεκρούς από ρωσική επίθεση στο Κίεβο
- Νικόλαος ντε Γκρες: Η Χρυσή Βαρδινογιάννη στο πλευρό του σε μια δημόσια εμφάνιση
- Σημαντική η συνεχής παρακολούθηση των κτηνοτροφικών μονάδων από κτηνίατρους – Αναγκαία μέτρα για την υγεία των ζώων
- Νέα Υόρκη: Περιορισμοί στις επενδύσεις ακινήτων και τα Airbnb
- Η ανακύκλωση χριστουγεννιάτικων δέντρων επιστρέφει στους δημότες