Ποιες είναι οι βασικές αιτίες καρδιοπαθειών στα παιδιά και πότε απαιτούνται εξετάσεις

Ευτυχώς, οι καρδιακές παθήσεις είναι σπάνιες στον παιδιατρικό πληθυσμό. Η επίπτωση των συγγενών καρδιοπαθειών είναι 8-10 περιστατικά ανά 1.000 γεννήσεις, με διπλάσια πιθανότητα αν υπάρχει ήδη πάθηση στην οικογένεια.

Ο αιφνίδιος θάνατος είναι πάλι σπάνιος, μόλις 0,6-1 ανά 100.000 αθλούμενους το έτος. Αν συνυπολογίσουμε δε ότι, για κάθε αιφνίδιο θάνατο στην άσκηση, αντιστοιχούν 100 θάνατοι νέων από ουσίες, τροχαία και αυτοκτονίες παγκοσμίως, το ερώτημα είναι:

“Γιατί να τρέχουμε το παιδί μας για εξειδικευμένες εξετάσεις για κάτι τόσο σπάνιο;”

«Γιατί, κάθε θάνατος νέου και υγειούς -έστω και φαινομενικά- αθλητή, είναι τραγικό συμβάν, με ανυπολόγιστες ψυχολογικές και μη, οικογενειακές και κοινωνικές προεκτάσεις, πόσο μάλλον αν αυτοί οι θάνατοι μπορούν να αποτραπούν, όταν η οικογένεια είναι ενημερωμένη και η ιατρική κοινότητα επαγρυπνεί», απαντά ο κ. Βασίλειος Τσιριμπής, Καρδιολόγος Ενηλίκων-Παίδων, Αναπληρωτής Διευθυντής Καρδιολόγος Metropolitan Hospital και συνεχίζει:

«Για να αποτρέψεις όμως κάτι, πρέπει να το γνωρίζεις. Ας δούμε λοιπόν, περιληπτικά τα αίτια των Καρδιακών Παθήσεων στον Παιδιατρικό πληθυσμό».

Οι κατηγορίες καρδιακών παθήσεων που αφορούν στον παιδιατρικό πληθυσμό δεν έχουν καμία σχέση με τις παθήσεις «φθοράς» που συναντάμε σε ενήλικες και υπερήλικες. Αυτές περιλαμβάνουν:

Οι Συγγενείς Καρδιοπάθειες, με πιο συχνή τη μεσοκοιλιακή επικοινωνία κατά τη γέννηση. Είναι παθήσεις οι οποίες πρέπει να διαγνωστούν το συντομότερο δυνατόν για την καλύτερη αντιμετώπισή τους.

Περιβαλλοντολογικές και Γενετικές καταστάσεις που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις κατά την κύηση, όπως σακχαρώδης διαβήτης, κάπνισμα και λοιμώξεις.

Επίκτητες Καρδιοπάθειες που παρουσιάζονται αργότερα, συχνά σε συνδυασμό με ιούς.

Αρρυθμιολογικές Παθήσεις που αφορούν διαταραχές ρυθμού και διαταραχές αγωγής.

Η ανίχνευση καρδιακών παθήσεων στον παιδιατρικό πληθυσμό ξεκινά από το αναλυτικό ιστορικό της περιγεννητικής περιόδου και περιλαμβάνει:

Καταγραφή του οικογενειακού ιστορικού με έμφαση σε σοβαρές καρδιολογικές παθήσεις.

Πλήρη παιδιατρική εξέταση, με εστίαση σε συμπτώματα κατά την άσκηση.

Είναι κατανοητό ότι, ακόμα κι αν αποκλεισθούν οι Συγγενείς Καρδιοπάθειες, ένα παιδί μπορεί να κινδυνεύει από Επίκτητες Καρδιοπάθειες ή αρρυθμίες.

Ο ετήσιος Προαθλητικός Έλεγχος είναι κρίσιμος για την έγκαιρη διάγνωση και τη μείωση των περιστατικών Αιφνίδιων Καρδιακών Θανάτων.

«Η ετήσια παρακολούθηση των παιδιών μας από τους γιατρούς τους και ο εξειδικευμένος έλεγχος από Καρδιολόγο είναι ζωτικής σημασίας», καταλήγει ο κ. Τσιριμπής.

©

Loading