Πολωνία: Παραιτήθηκαν 13 από τα 17 μέλη του Ιατρικού Συμβουλίου – Ήθελαν πιο αυστηρά μέτρα

Οι λιγοστοί περιορισμοί που έχουν ληφθεί από την πολωνική κυβέρνηση οδήγησε σε παραίτηση 13 από τα 17 μέλη του Ιατρικού Συμβουλίου της χώρας

«Η ανακολουθία μεταξύ του επιστημονικού και ιατρικού σκεπτικού και της (σ.σ. κυβερνητικής) πρακτικής είναι έκδηλη ιδίως όσον αφορά τις πολύ περιορισμένες προσπάθειες που έγιναν για την αντιμετώπιση του κύματος το φθινόπωρο και κατόπιν της απειλής της παραλλαγής Όμικρον, παρά τον τεράστιο αριθμό θανάτων που αναμένονταν» ανέφεραν τα 13 παραιτηθέντα μέλη του Συμβουλίου στην ανακοίνωση που απέστειλαν στο PAP.

«Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να λαμβάνει αποφάσεις βασιζόμενη στις διαφορετικές απόψεις των ειδικών – του Ιατρικού Συμβουλίου, οικονομολόγων, ειδικών από άλλους τομείς που επηρεάζονται από την πανδημία» ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της η κυβέρνηση και πρόσθεσε πως ο τρόπος λειτουργίας του Συμβουλίου θα αλλάξει, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Μόλις 56,4% του πληθυσμού, έχει εμβολιαστεί, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η καχυποψία απέναντι στα εμβόλια είναι διαδεδομένη, ιδίως στις συντηρητικές, αγροτικές περιοχές, την εκλογική βάση της κυβέρνησης.

Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί, όπως η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους ή η μείωση του αριθμού των θαμώνων σε μπαρ και εστιατόρια, εφαρμόζονται με σχετική χαλαρότητα. Αυτήν την εβδομάδα ο αριθμός των θανάτων από την Covid-19 ξεπέρασε τους 100.000, γεγονός που οι γιατροί αποδίδουν στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού και στην απροθυμία των πολιτών να τηρήσουν τα μέτρα.

«Παρατηρούμε μια εντεινόμενη ανοχή απέναντι στη συμπεριφορά ανθρώπων που αρνούνται τους κινδύνους της Covid-19 και τη σημασία των εμβολιασμών στη μάχη κατά της πανδημίας, γεγονός που αντικατοπτρίστηκε και στις δηλώσεις μελών της κυβέρνησης ή αξιωματούχων», ανέφεραν τα παραιτηθέντα μέλη του Συμβουλίου.

Αν και οι υπουργοί κατ’ επανάληψη προέτρεψαν τους Πολωνούς να εμβολιαστούν, η πρόσφατη άρνηση της κυβέρνησης να απολύσει έναν αρμόδιο του υπουργείου Παιδείας ο οποίος χαρακτήρισε «πείραμα» τα εμβόλια, καταδικάστηκε έντονα από την ιατρική κοινότητα.

Δείτε επίσης: ΠΟΥ: Δύο νέα φάρμακα για τους ασθενείς COVID-19