Η υποτονία είναι η μειωμένη ενεργοποίηση των μυών (μειωμένος τόνος). Ο τόνος ρυθμίζεται από σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος και ρυθμίζει ο νωτιαίος μυελός, μέσα από τα νεύρα προς τους μύες και τους λέει να κρατήσουν μια βασική συνεχή σύσπαση.
*Γράφει η Άννα Μπέλλου, Επιστημονική υπεύθυνη Παιδιατρικού Φυσικοθεραπευτηρίου Functional, Φυσικοθεραπεύτρια NDT,SI,MIT-PB
Κάποια μωρά γεννιούνται με υποτονία, που μπορεί να χαρακτηρίζεται “καλοήθης”, ή να χρειάζεται να διερευνηθεί περισσότερο ώστε να βρεθεί το αίτιο που την προκαλεί.
Η υποτονία έχει διαβαθμίσεις, από την ήπια μέχρι την βαριά υποτονία. Το μωρό μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε πάνω σε αυτή την κλίμακα. Χαρακτηριστικά, όσο πιο έντονη η υποτονία, τόσο εκτενέστερα τα συμπτώματα, από μια δυσκολία να κρατήσει το κεφάλι όταν το σηκώνουμε, μέχρι ακραία δυσκολία να κινηθεί, προβλήματα από το αναπνευστικό και δυσκολίες σίτισης και κατάποσης.
Γιατί μας ενδιαφέρει η υποτονία στα μωρά;
Δεν έχουν την φυσιολογική κινητικότητα ώστε να χαρτογραφήσουν το σώμα τους και να ωριμάσουν με αισθητηριακές εμπειρίες.
Δεν μπορούν να κρατήσουν το κεφάλι, τον κορμό ή τα άκρα τους αρκετά ενάντια στην βαρύτητα, δεν μπορούν να δυναμώσουν άρα δεν μπορούν να εξελιχθούν κινητικά και έτσι αργούν ή παραλείπουν ορόσημα.
Παραμένουν υποτονικά παιδιά με έντονες συνέπειες.
Αποκτούν γνωστικά και ψυχοσυναισθηματικά ελείμματα.
Σκεφτείτε ένα μωρό που μπουσουλάει και μετακινείται όπου θέλει, σε σχέση με ένα άλλο που έχει κολλήσει ανάσκελα!
Πώς εντοπίζω την υποτονία σε ένα μωρό;
Το μωρό είναι πολύ χαλαρό και ίσως να έχουμε την αίσθηση ότι μας γλιστράει από τα χέρια.
Όταν ξαπλώνει δεν σηκώνει πολύ χέρια και πόδια ενάντια στην βαρύτητα.
Γκρινιάζει πολύ όταν μπαίνει στη θέση “μπρούμυτα” ή δεν μπορεί να σηκώσει το κεφάλι του αρκετά καλά (μετά τους 2 μήνες).
Δυσκολεύεται να κρατήσει το κεφάλι του όταν το τραβάμε από ανάσκελα προς την καθιστή θέση, πιάνοντας από τα χέρια (άνω των 3 μηνών). Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι μετά τους 3 μήνες, ακόμα και μικρές δυσκολίες στο κράτημα του κεφαλιού χρειάζονται συμβουλευτική!
Εάν το μωρό σας έχει κάποιο από αυτά τα χαρακτηριστικά, μιλήστε στην/στον παιδίατρό σας ή σε έναν ειδικό παιδιατρικό φυσικοθεραπευτή.
Αν δεν χαθεί χρόνος και το μωρό που χρειάζεται βοήθεια την λάβει νωρίς, τόσο καλύτερα θα είναι τα τελικά αποτελέσματα!
Στοιχεία επικοινωνίας:
[email protected] +30 231500.7384 Λαγκαδά 293, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη
Δείτε επίσης: Κοξάκι: Αυξήθηκαν τα κρούσματα σε παιδιά σε όλη την Ελλάδα