Αν νιώθετε αδυναμία τελευταία, ίσως αναρωτιέστε τι συμβαίνει. Η κούραση είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί από μια σειρά παραγόντων, από ιατρικές παθήσεις και άγχος μέχρι κακό ύπνο. Τα καλά νέα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις μπορούμε να κάνουμε αλλαγές που θα μας βοηθήσουν να επαναφέρουμε την ενέργειά μας, αλλά πρέπει να φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος για να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.
Κούραση: Οι κύριοι ένοχοι
Οι πιέσεις στην εργασία, οι διαφωνίες στο σπίτι, οι οικονομικές δυσκολίες και ο λιγοστός χρόνος για τον εαυτό μας είναι μόνο μερικοί από τους στρεσογόνους παράγοντες που συχνά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση.
Στις γυναίκες, οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να συμβάλουν σε μεταβολές στον μεταβολισμό και διαταραχές στον ύπνο, που συνδέονται με την κόπωση. Προβλήματα που σχετίζονται με τον θυρεοειδή αδένα μπορεί επίσης να προκαλέσουν κόπωση. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να πάσχουν από θυρεοειδική νόσο και ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία.
Ανεπαρκής ενυδάτωση και μη ισορροπημένη διατροφή
Η μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμινών, γεγονός ικανό να εξαντλήσει την ενέργειά μας. Δύο από τις πιο κοινές ανεπάρκειες είναι της βιταμίνης D και της βιταμίνης Β12. Η κούραση προκαλείται επίσης μερικές φορές από την αφυδάτωση.
Ίσως ο πιο προφανής λόγος που μπορεί να νιώθετε κουρασμένοι είναι ότι δεν κοιμάστε επαρκώς. Μερικές φορές αυτό προκύπτει από κακές συνήθειες ύπνου. Τα άτομα που έχουν προγράμματα εργασίας που απαιτούν να μένουν ξύπνιοι όλη τη νύχτα μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να επιτύχουν ξεκούραστο ύπνο. Ωστόσο, μπορεί να προκληθεί από αϋπνία ή κακή ποιότητα ύπνου που προκαλείται από στρες ή διαταραχές ύπνου, όπως η αποφρακτική άπνοια.
Θέματα υγείας και φαρμακευτική αγωγή
Η κόπωση μπορεί να είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα σε άτομα με κατάθλιψη. Πολυάριθμες ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων, της αναιμίας, της καρδιοπάθειας, της χρόνιας νεφρικής νόσου, του καρκίνου και των αυτοάνοσων νοσημάτων ενδέχεται να προκαλέσουν επίσης κόπωση. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να οδηγήσουν σε αδυναμία ή υπνηλία.
Ξεπερνώντας την κόπωση
Εάν νιώθετε κόπωση που διαρκεί περισσότερο από μία ή δύο ημέρες, προσπαθήστε να προσδιορίσετε τι σας κάνει να αισθάνεστε τόσο κουρασμένοι και στη συνέχεια δοκιμάστε διαφορετικές λύσεις για να δείτε αν βοηθούν.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Εάν υποψιάζεστε ότι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως ο κακός ύπνος ή οι διατροφικές συνήθειες, προκαλούν την κούρασή σας, βελτιώστε τις συνήθειές σας, καταναλώνοντας μια ποικιλία υγιεινών τροφίμων και ακολουθώντας καλύτερες πρακτικές ύπνου τη νύχτα. Η κούραση μπορεί επίσης να προκληθεί από τον καθιστικό τρόπο ζωής, επομένως είναι σημαντικό να παραμένετε δραστήριοι. Παρά την κόπωση, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει. Ξεκινήστε με μικρούς στόχους και αυξήστε τους σταδιακά. Περισσότερη σωματική δραστηριότητα την ημέρα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κοιμάστε πιο ήσυχα τη νύχτα.
Ελέγξτε τα φάρμακά σας
Εάν παίρνετε ένα νέο φάρμακο και ξαφνικά αισθανθείτε κόπωση, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.
Εάν το στρες εντείνει τα συμπτώματά σας, στρατηγικές μείωσης του στρες, όπως ο διαλογισμός, μπορούν να βοηθήσουν.
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας
Δεν αντιμετωπίζονται όλες οι αιτίες της κόπωσης χωρίς την καθοδήγηση ειδικών. Εάν η κούραση είναι παρατεταμένη και παρεμβαίνει στην καθημερινότητά σας, κλείστε άμεσα ραντεβού για έλεγχο.