Πώς το να γιορτάζεις τα κατορθώματά σου ωφελεί την υγεία σου

Σίγουρα έχεις πολλά πράγματα να κάνεις στην καθημερινότητά σου και στη ζωή σου! Άλλωστε, οι ρυθμοί που έχει η σύγχρονη ζωή είναι για όλους μας εξαντλητικοί, σε σημείο που ξεχνάμε να απολαμβάνουμε τη στιγμή και να εκτιμάμε όσα έχουμε καταφέρει.

Ήξερες όμως ότι το να αφιερώνεις λίγο χρόνο στο να γιορτάζεις τα κατορθώματα και τις επιτυχίες σου έχει πολλά οφέλη τόσο στη ψυχική, όσο και στη σωματική σου υγεία; Σου τα λέμε όλα παρακάτω!

propoli

Αυξημένη παραγωγικότητα

Η απογοήτευση και η αυτολύπηση σίγουρα δεν σε βοηθούν να είσαι παραγωγικός και να συνεχίσεις να πετυχαίνεις τους στόχους σου. Αντίθετα, αν γιορτάζεις τις νίκες και τις επιτυχίες σου, δίνεις στον εαυτό σου extra κίνητρο να είναι παραγωγικός, ώστε να συνεχίσει να γίνεται καλύτερος. Αναγνωρίζοντας τα κατορθώματά σου και τον κόπο που έχεις καταβάλει, είτε πρόκειται για ένα μήνα γυμναστικής στο Alterlife και μία εβδομάδα με σπιτικά γεύματα, είτε για την επιτυχή ολοκλήρωση ενός course στο Skillshare, αυξάνεις την εμπιστοσύνη που έχεις στον εαυτό σου και στις δυνατότητές σου. Η αυτοπεποίθηση που σου δημιουργεί αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεσαι πιο αποφασισμένος να πετύχεις τους στόχους σου, πιο παραγωγικός και δημιουργικός!

Λιγότερο άγχος

Κι όμως, το να γιορτάζεις τις επιτυχίες σου μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του καθημερινού σου άγχους -ποιός δεν το θέλει αυτό; Αφιερώνοντας λίγο χρόνο από τη χαωτική σου καθημερινότητα για να κάνεις ένα βήμα πίσω και να εκτιμήσεις όσα έχεις καταφέρει, δίνει την ευκαιρία στο μυαλό σου να ησυχάσει. Έτσι, κάνεις ένα διάλειμμα από τις αγχωτικές σκέψεις που παίζουν μονίμως σαν ταινία στο μυαλό σου, ηρεμείς και γεμίζεις τις μπαταρίες σου για να επανέλθεις με ανανεωμένη όρεξη. Επιπλέον, το να γιορτάζεις τις μικρές ή μεγάλες επιτυχίες σου αυξάνει την εμπιστοσύνη που έχεις στον εαυτό σου, αφού του υπενθυμίζεις ότι, παρά τα εμπόδια, πάντα τα καταφέρνεις!

Ανανεωμένο κίνητρο

Αν βλέπεις τη ζωή σαν έναν διαρκή αγώνα, είναι πολύ εύκολο να χάσεις την όρεξη και το κίνητρό σου να πετύχεις πράγματα. Ο εορτασμός των επιτυχιών σου όμως μπορεί να επαναφέρει αυτό το συναίσθημα και να σου δώσει ανανεωμένο κίνητρο για να συνεχίσεις να πετυχαίνεις τους στόχους σου. Γιορτάζοντας τα κατορθώματά σου, συνδέεις μέσα στο μυαλό σου την επίτευξη στόχων με μια θετική εμπειρία, δηλαδή τον εορτασμό -έστω και με ένα ποτό στο αγαπημένο σου μπαρ. Έτσι, δίνεις στο μυαλό σου το σήμα ότι η προσπάθεια που έχεις καταβάλει επιβραβεύεται και αυτό σου δίνει ισχυρότερο κίνητρο να συνεχίσεις με όρεξη και αποφασιστικότητα!

Χαρά και θετικά συναισθήματα

Η χαρά και τα θετικά συναισθήματα είναι ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα του εορτασμού των επιτυχιών σου! Το να αναγνωρίζεις την προσπάθειά σου και να λές ‘Μπράβο!’ στον εαυτό σου, σε γεμίζει χαρά, ευγνωμοσύνη, περηφάνεια, και ικανοποίηση. Ως γνωστόν, το μυαλό συνδέεται άρρηκτα με το σώμα. Έτσι, αυτά τα θετικά συναισθήματα έχουν πολλά οφέλη και στη σωματική σου υγεία, όπως το ότι βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και το ότι μειώνουν τις πιθανότητες για ψυχοσωματικές ασθένειες. Επιπλέον, βελτιώνουν την ψυχολογία σου, την αίσθηση ευεξίας σου, αλλά και γενικότερα την οπτική σου απέναντι στη ζωή!

Προσωπική ανάπτυξη

Τα οφέλη του να γιορτάζεις τις επιτυχίες και τα κατορθώματά σου δεν είναι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα. Το να λες μπράβο στον εαυτό σου και αν τον γιορτάζεις, σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις μια ανασκόπηση σε όσα έχεις καταφέρει, παρόλο που το ταξίδι προς τους στόχους σου μπορεί να είχε πολλές δυσκολίες. Μέσα από αυτές τις δυσκολίες όμως αναπτύχθηκες και αναγνωρίζοντάς το αυτό, δίνεις στον εαυτό σου κίνητρο να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Παράλληλα, παρατηρώντας τις αδυναμίες και τα δυνατά σου σημεία, εντοπίζεις ποιά είναι τα σημεία στα οποία μπορείς να βελτιωθείς και ποιά προσόντα σου πρέπει να καλλιεργήσεις, ώστε να γίνεσαι συνεχώς καλύτερος!

Σε έναν κόσμο που τρέχει με τόσο γρήγορους ρυθμούς, συχνά ξεχνάς να κάνεις ένα διάλειμμα για να αναγνωρίσεις και να γιορτάσεις τις μικρές ή μεγάλες σου νίκες. Όσο κι αν βιάζεσαι όμως, δεν πρέπει να ξεχνάς να αφιερώνεις χρόνο για να γιορτάζεις τα κατορθώματά σου και να λες μπράβο στον εαυτό σου -κάνει καλό στην υγεία σου!

Δείτε επίσης: Η λήψη αντικαταθλιπτικών συνδέεται με μείωση του κινδύνου μόλυνσης από Covid-19

Loading