Το στρες επηρεάζει αρνητικά την ανοσολογική λειτουργία, προκαλώντας επιδείνωση αλλεργικών αντιδράσεων για έως και μία εβδομάδα. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τη σύνδεση ανάμεσα στο στρες και στην επιδείνωση των αλλεργικών συμπτωμάτων, αλλά η βιολογική διαδικασία πίσω από αυτή τη σχέση παρέμενε άγνωστη. Τώρα, μια νέα μελέτη από Ιάπωνες ερευνητές αποκαλύπτει την κυτταρική αλυσίδα αντιδράσεων που εξηγεί γιατί το στρες εντείνει τις δερματικές αλλεργίες. Όταν είμαστε αγχωμένοι, τα μακροφάγα, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, αποτυγχάνουν να εκτελέσουν τον προστατευτικό τους ρόλο, γεγονός που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μία εβδομάδα. Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology, το στρες δημιουργεί μακροχρόνιες επιπτώσεις στη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού.
Το φαινόμενο της «μνήμης του στρες» υποδεικνύει ότι η έντονη πίεση αφήνει ένα διαρκές αποτύπωμα στα ανοσοποιητικά κύτταρα, επηρεάζοντας τη λειτουργία τους και προδιαθέτοντας σε ασθένειες. Η έκθεση σε νορεπινεφρίνη, η οποία απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του στρες, καθιστά τα μακροφάγα λιγότερο αποτελεσματικά στην απομάκρυνση νεκρών κυττάρων, εντείνοντας την φλεγμονώδη αντίδραση. Η συνεχής πίεση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως το άσθμα, τα έλκη και καρδιοαγγειακά προβλήματα.
Επιπλέον, οι ειδικοί σημειώνουν ότι το στρες επιταχύνει τη γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα να καθίσταται λιγότερο αποτελεσματικό απέναντι σε νέες απειλές.
Πηγή περιεχομένου: in.gr