Πότε ξεκινά η διαδικασία της γήρανσης;

Πότε ξεκινά η διαδικασία της γήρανσης;

Η γήρανση ξεκινά νωρίτερα από ό,τι νομίζουμε. Δείτε πώς να διατηρήσετε την ποιότητα ζωής σας. Μπορεί οι νέοι να πιστεύουν ότι η νεότητα τελειώνει μετά τα 32 και η τρίτη ηλικία αρχίζει στα 54, όπως έδειξε βρετανική δημοσκόπηση, ωστόσο, οι εκτιμήσεις για την αρχή της γήρανσης ποικίλλουν. Ο ΟΗΕ, το 1982, καθόρισε την ηλικία των 60 ετών ως ορόσημο για την έναρξη της γήρανσης. Διεθνώς, η τρίτη ηλικία θεωρείται ότι αρχίζει από τα 65, ηλικία που συνδυάζεται με τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης. Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ημέρας γήρανσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, καθ. Ιωάννης Καραϊτιανός, αναφέρθηκε στις διαδικασίες της γήρανσης και τις επιπτώσεις τους στην υγεία μας. Στη συζήτησή του, επεσήμανε τη σημασία της ενεργού γήρανσης, που δεν περιορίζεται μόνο στην αποφυγή ασθενειών, αλλά προϋποθέτει την ευημερία και την ενεργή συμμετοχή των ηλικιωμένων στην κοινωνία.

Η φυσιολογική γήρανση συνοδεύεται από απώλεια μυϊκής μάζας και οστικής πυκνότητας, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες πτώσεων και οστεοπόρωσης. Ο κ. Καραϊτιανός τόνισε ότι η οστική μάζα μειώνεται με την ηλικία, με συνέπεια τα οστά να γίνονται πιο εύθραυστα, ενώ και το καρδιοαγγειακό σύστημα γίνεται λιγότερο αποδοτικό, γεγονός που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής μας.

Τα χρόνια νοσήματα, όπως η καρδιοπάθεια και ο σακχαρώδης διαβήτης, πλήττουν όλο και περισσότερους ανθρώπους. Σήμερα, σχεδόν ένας στους δύο ενήλικες αναμένεται να αντιμετωπίσει κάποιο χρόνιο νόσημα στη διάρκεια της ζωής του. Αυτό οδηγεί σε σημαντική μείωση της ποιότητας ζωής και σε αύξηση των ψυχολογικών προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη. Ο καθηγητής ανέφερε ότι η διάγνωση ενός χρόνιου νοσήματος μπορεί να είναι ψυχικό τραύμα και να επηρεάσει αρνητικά τη θεραπευτική διαδικασία.

Η προετοιμασία για ενεργό γήρανση προϋποθέτει την ανάπτυξη υγιών συνηθειών από την παιδική ηλικία. Η υιοθέτηση μιας υγιούς διατροφής, η σωματική δραστηριότητα και οι τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι είναι καθοριστικοί για να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής καθώς γερνάμε. Ο κ. Καραϊτιανός προειδοποίησε ότι η οικονομική κατάσταση επηρεάζει άμεσα την υγειονομική φροντίδα και την κοινωνική συμμετοχή των ηλικιωμένων.

Συνοψίζοντας, η διαδικασία της γήρανσης είναι αναπόφευκτη αλλά η ποιότητα ζωής μπορεί να διατηρηθεί και να βελτιωθεί μέσω προληπτικών μέτρων και ενεργού συμμετοχής στην κοινωνία.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play