Οι οδηγίες περιλαμβάνουν συστάσεις για πολλές πρωταρχικές παρεμβάσεις που βελτιώνουν την ποιότητα της φροντίδας άμβλωσης που παρέχεται σε κορίτσια και σε γυναίκες.
«Η δυνατότητα για μία ασφαλή έκτρωση είναι ένα πολύ σημαντικό για την ιατρική φροντίδα. Σχεδόν κάθε θάνατος και τραυματισμός που προκύπτει από μία μη ασφαλή έκτρωση είναι εντελώς αποτρέψιμη» ανέφερε ο Craig Lissner, αναπληρωτής διευθυντής για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και έρευνα στον ΠΟΥ.
Βελτίωση της πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες άμβλωσης
Όταν ή έκτρωση γίνεται με τη μέθοδο που συστήνει ο ΠΟΥ, κατάλληλη με τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και με τη βοήθεια κάποιου με τις απαραίτητες ικανότητες, είναι μία απλή και και εξαιρετικά ασφαλή διαδικασία.
Ωστόσο, μόλις οι μισές περίπου από όλες τις εκτρώσεις λαμβάνουν μέρος υπό τέτοιες συνθήκες. Οι μη ασφαλείς αμβλώσεις προκαλούν γύρω στους 39.000 θανάτους κάθε έτος και έχουν ως αποτέλεσμα εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες να νοσηλεύονται με επιπλοκές. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους εντοπίζονται σε χώρες χαμηλού εισοδήματος – με πάνω από το 60% στην Αφρική και 30% στην Ασία – και ανάμεσα σε εκείνους που ζουν σε πιο ευάλωτες καταστάσεις.
Οι νέες οδηγίες περιλαμβάνουν την ανάθεση εργασιών σε μία ευρύτερη γκάμα υγειονομικών:
διασφάλιση πρόσβασης σε ιατρικά χάπια άμβλωσης, που σημαίνει ότι περισσότερες γυναίκες μπορεί να αποκτήσουν ασφαλείς υπηρεσίες έκτρωσης
διασφάλιση ότι οι πληροφορίες για τη φροντίδα θα είναι διαθέσιμες σε όλους όσους τις χρειάζονται
Για πρώτη φορά, οι οδηγίες περιλαμβάνουν συστάσεις για χρήση όπου χρειάζεται της τηλεϊατρικής.
Άρση απαγορεύσεων άμβλωσης
Εκτός από τις κλινικές συστάσεις και τις συστάσεις παροχής υπηρεσιών, οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν την άρση των ιατρικά περιττών πολιτικών φραγμών για την ασφαλή έκτρωση, όπως η ποινικοποίηση, οι υποχρεωτικοί χρόνοι αναμονής, η προϋπόθεσης έγκρισης από άλλα άτομα (π.χ. σύντροφοι ή μέλη της οικογένειας) ή ιδρύματα, και όρια για το πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί άμβλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τέτοια εμπόδια μπορούν να οδηγήσουν σε κρίσιμες καθυστερήσεις στην πρόσβαση στη θεραπεία και να θέτουν τις γυναίκες και τα κορίτσια σε μεγαλύτερο κίνδυνο μη ασφαλών αμβλώσεων, στιγματισμού και επιπλοκών στην υγεία, ενώ αυξάνουν τις διαταραχές στην εκπαίδευση και την ικανότητά τους να εργαστούν.
Ενώ οι περισσότερες χώρες επιτρέπουν την άμβλωση υπό συγκεκριμένες συνθήκες, περίπου 20 χώρες δεν παρέχουν νομικούς λόγους για την άμβλωση. Περισσότερες από 3 στις 4 χώρες έχουν νόμιμες ποινές για την άμβλωση, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης ή βαριά πρόστιμα για άτομα που κάνουν ή βοηθούν στη διαδικασία.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο περιορισμός της πρόσβασης στις αμβλώσεις δεν μειώνει τον αριθμό των αμβλώσεων που πραγματοποιούνται. Στην πραγματικότητα, οι περιορισμοί είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν τις γυναίκες και τα κορίτσια σε μη ασφαλείς διαδικασίες.
Σε χώρες όπου η άμβλωση είναι πιο περιορισμένη, μόνο 1 στις 4 αμβλώσεις είναι ασφαλείς, σε σύγκριση με σχεδόν 9 στις 10 σε χώρες όπου η διαδικασία είναι γενικά νόμιμη.
ΠΗΓΗ: who.int
Δείτε επίσης: Κακοκαιρία «Φίλιππος» – Μαρουσάκης: «Πυκνά χιόνια τις επόμενες ώρες»
- Συνάντηση Ζελένσκι με τον Φρίντριχ Μερτς ενόψει των εκλογών στη Γερμανία
- Καταγγελία στην Πάτρα: Δέσμευσαν λογαριασμό καρκινοπαθούς για χρέη στο Δημόσιο
- Δεκαεννέα καλλιτέχνες εξερευνούν το μέλλον στην έκθεση «Future Perfect» στο MOMus
- Η Ελλάδα αποκτά κεντρικό ρόλο στις σπάνιες γαίες και τις κρίσιμες πρώτες ύλες
- Φάμελλος: «Υπάρχει ακόμη περιθώριο για κοινή υποψηφιότητα»