ΠΟΥ: Προειδοποιεί για «πρωτοφανείς» επιδημίες χολέρας που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή

ΠΟΥ: Προειδοποιεί για «πρωτοφανείς» επιδημίες χολέρας που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή

«Πρωτοφανείς» και «πιο θανατηφόρες» επιδημίες χολέρας έχουν αναφερθεί σε περίπου 30 χώρες και περιοχές φέτος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)

Η χολέρα είναι μια οξεία διαρροϊκή λοίμωξη που προκαλείται από την κατάποση μολυσμένης τροφής ή νερού και μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν δεν αντιμετωπιστεί. Ο ΠΟΥ είπε ότι χώρες όπως η Αϊτή, η Υεμένη και ο Λίβανος ανέφεραν όλες τις επιδημίες χολέρας φέτος.

«Η κατάσταση είναι εντελώς άνευ προηγουμένου, γιατί όχι μόνο βλέπουμε περισσότερα κρούσματα, αλλά αυτά τα κρούσματα είναι μεγαλύτερα και πιο θανατηφόρα από αυτά που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Δρ Philippe Barboza, επικεφαλής της ομάδας του ΠΟΥ για τη χολέρα.

Ο οργανισμός υγείας επεσήμανε επίσης ότι η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί την παγκόσμια έξαρση της χολέρας.

«Φέτος, έχουμε έναν παράγοντα που είναι ακόμη πιο σημαντικός, ο οποίος είναι ο άμεσος αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής, με μια διαδοχή μεγάλων ξηρασιών, άνευ προηγουμένου πλημμύρες σε ορισμένα μέρη του κόσμου και κυκλώνες που ενίσχυσαν τις περισσότερες από αυτές τις επιδημίες», είπε. Μπαρμπόζα.

«Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής θα συνεχιστεί και είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσουμε τι θα συμβεί το επόμενο έτος», πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η κατάσταση επιδεινώνεται από τις ελλείψεις εμβολίων και θα επιδεινωθεί μόνο εάν δεν διορθωθεί η κατάσταση του εμβολίου.

Η διεθνής συντονιστική ομάδα για την παροχή εμβολίων, την οποία διαχειρίζεται ο ΠΟΥ, διανέμει περίπου 36 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου χολέρας ετησίως.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ αναθεώρησε προσωρινά τη σύσταση εμβολιασμού κατά της χολέρας τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους λόγω της έλλειψης εμβολίων. Η προηγούμενη σύσταση δύο δόσεων έχει αλλάξει σε μία μόνο δόση.

Ο ΠΟΥ είπε ότι οι κατασκευαστές δεν επιθυμούσαν να παράγουν ένα εμβόλιο που θα στοχεύει κυρίως σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο.

«Δεν είναι αποδεκτό στον 21ο αιώνα να πεθαίνουν άνθρωποι από μια ασθένεια που είναι πολύ γνωστή και πολύ εύκολη στη θεραπεία, υπό τον όρο ότι οι άνθρωποι έχουν απλή πρόσβαση σε αυτή τη θεραπεία», είπε ο Barboza.

«Ο αγώνας κατά της χολέρας δεν έχει χαθεί, μπορούμε να τον κερδίσουμε αλλά χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες επενδύσεις.

Δείτε επίσης: ΠΟΥ: Τα παγκόσμια αποθέματα εμβολίων χολέρας είναι “άδεια ή εξαιρετικά χαμηλά”

Loading