ΠΟΥ: Στο μικροσκόπιο… πιθανή σχέση του κορονοϊού με τη νόσο Καβασάκι

ΠΟΥ: Στο μικροσκόπιο… πιθανή σχέση του κορονοϊού με τη νόσο Καβασάκι

Η καταγραφή κρουσμάτων και θανάτων σε όλο τον κόσμο έχει θορυβήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος ανακοίνωσε ότι μελετά πιθανή σχέση του κορονοϊού με τη νόσο Καβασάκι.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τόνισε αρχικά σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου: «Αρχικές υποθέσεις δείχνουν ότι αυτό το σύνδρομο πιθανόν να έχει σχέση με την Covid-19. Καλούμε όλους τους κλινικούς γιατρούς ανά τον κόσμο να εργαστούν μαζί με τις εθνικές τους αρχές και τον ΠΟΥ για να είναι σε επαγρύπνηση και να κατανοήσουν καλύτερα αυτό το σύνδρομο στα παιδιά».

Και πρόσθεσε με νόημα: «Είναι καθοριστικής σημασίας να χαρακτηριστεί επακριβώς και επειγόντως αυτό το κλινικό σύνδρομο, για να κατανοήσουμε την αιτιώδη συνάφειά του και να περιγράψουμε πρωτόκολλα θεραπείας».

Ο ΠΟΥ και το παγκόσμιο δίκτυό του κλινικών γιατρών ανέπτυξαν έναν προκαταρκτικό ορισμό και έθεσαν στη διάθεση των γιατρών ένα έντυπο αναφοράς για κάθε ύποπτο κρούσμα του Συνδρόμου της Συστηματικής Φλεγμονώδους Απόκρισης (SRIS). Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως είναι σπάνια και ο ρόλος του κορονοϊού στην ανάπτυξη της λοίμωξης παραμένει άγνωστος, υπογράμμισε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ.

Τα περιστατικά και τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα του φλεγμονώδους συνδρόμου είναι υψηλός πυρετός, κοιλιακοί πόνοι και πεπτικές διαταραχές, εξάνθημα, επιπεφυκίτιδα και η γλώσσα που κοκκινίζει, πρήζεται και αποκτά μια όψη που μοιάζει με βατόμουρο. Τα συμπτώματα μοιάζουν στη νόσο Καβασάκι, η οποία προσβάλλει τα παιδιά και προκαλεί φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων.

Η ασθένεια έχει θορυβήσει τις υγειονομικές αρχές αρκετών χωρών εδώ και δύο εβδομάδες, παρότι τα παιδιά δεν προσβάλλονται παρά ελάχιστες φορές από τις σοβαρές μορφές της Covid-19. Ο πρώτος συναγερμός ήρθε στη Βρετανία στα τέλη Απριλίου, για να αναφερθούν στη συνέχεια παρόμοια κρούσματα σε Νέα Υόρκη, Ιταλία και Ισπανία.

Οι θάνατοι είναι εξαιρετικά σπάνιοι, με ένα πεντάχρονο παιδί στη Νέα Υόρκη και έναν 14χρονο έφηβο στο Λονδίνο. Ένα πρώτο θανατηφόρο κρούσμα έγινε γνωστό και στη Γαλλία.

Δείτε επίσης: Κορoνοϊός: Πάνω από 300.000 οι νεκροί παγκοσμίως

Loading

Play