ΠΟΥ: Τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα της νέας μετάλλαξης (vids)

ΠΟΥ: Τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα της νέας μετάλλαξης (vids)

Ποια συμπεράσματα έχουν βγει μέχρι τώρα

Εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες η μετάλλαξη Όμικρον μονοπωλεί το ενδιαφέρον σχετικά με τον κορονοϊό, ενώ γίνεται μεγάλη συζήτηση για το αν τα εμβόλια που έχουν βγει την καλύπτουν.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής της διεύθυνσης αντιμετώπισης επειγόντων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν βγει ορισμένα συμπεράσματα με το πρώτο να είναι ότι τα εμβόλια είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τη μετάλλαξη αλλά όχι στον μέγιστο βαθμό, και η νέα μετάλλαξη δεν δείχνει τόσο σοβαρή.

Βέβαια, στην παραλλαγή Όμικρον είναι πιο συχνές οι επαναμολύνσεις.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε αμφιβολίες για το αν τα εμβόλια μπορούν να αποσοβήσουν το ενδεχόμενο να νοσήσει κάποιος σοβαρά αν έχει προσβληθεί από τη νέα μετάλλαξη.

«Έχουμε πολύ αποτελεσματικά εμβόλια που έχουν αποδείξει την επάρκειά τους απέναντι σε όλες τις παραλλαγές μέχρι τώρα, όσον αφορά τη σοβαρότητα της ασθένειας και την ανάγκη νοσηλείας», είπε ο δρ Ράιαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η γενική συμπεριφορά που παρατηρούμε μέχρι σήμερα δεν δείχνει καμία αύξηση της σοβαρότητας. Στην πραγματικότητα σε κάποιες περιοχές του νότιου τμήματος της Αφρικής αναφέρονται πιο ήπια συμπτώματα», συνέχισε.

Στη συνέχεια σχολίασε ότι οι επιστήμονες είναι στην αρχή της εξέτασης του νέου στελέχους, δηλώνοντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο που αναλύουμε αυτά τα δεδομένα».

Η εμφάνιση του Όμικρον προκάλεσε κάποιον πανικό, κυρίως στην Ευρώπη, η οποία είναι αντιμέτωπη με ένα πέμπτο κύμα της covid-19 λόγω του στελέχους Δέλτα.

«Είναι πολύ απίθανο να μην καλύπτεται καθόλου από τα εμβόλια»

Ο Μάικλ Ράιαν αναφερόμενος στα εμβόλια είπε με άλλα λόγια πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μην καλύπτεται από τα εμβόλια.

«Υπάρχουν δεδομένα σύμφωνα με τα οποία οι επαναμολύνσεις είναι πιο συχνές με το Όμικρον σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα ή τα προηγούμενα παραλλαγμένα στελέχη».

«Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι αν μπορεί κάποιος να επαναμολυνθεί με το Όμικρον, αλλά αν οι νέες μολύνσεις είναι περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές», υπογράμμισε.

Δείτε επίσης: Θωμαΐδης: «Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος, σε μια εβδομάδα αναπτύσσονται αντισώματα» (vid)

Loading

Play