Το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού, αναπνέει αέρα που δεν πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας, έδειξε νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με στοιχεία από πάνω από 6.000 πόλεις σε 117 χώρες (καλύπτοντας το 80% των αστικών περιοχών του κόσμου).
Ο ΠΟΥ στη μελέτη του βρήκε πως με κάθε εισπνοή, αόρατο διοξείδιο του υδρογόνου από οχήματα, κατασκευαστικό εξοπλισμό, εργοστάσια κλπ., εισχωρεί βαθιά μέσα στους πνεύμονές μας, ερεθίζοντας τους ευαίσθητους ιστούς, προκαλώντας αλλεργίες, φλεγμονές, άσθμα και μειώνοντας τη λειτουργία τους. Μόλις το 23% των ανθρώπων σε 4.000 πόλεις αναπνέουν αέρα όπου τα επίπεδα NO2 είναι εντός των ορίων του ΠΟΥ, ενώ οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις NO2 καταγράφονται στη Μεσόγειο.
Τα αιωρούμενα σωματίδια που εισπνέουμε, ειδικά αυτά των 2.5μm, είναι ικανά να βρεθούν βαθιά μέσα στους πνεύμονες, να μπουν στο αίμα και να προκαλέσουν καρδιακά, εγκεφαλικά και αναπνευστικά προβλήματα. Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία πως τα αιωρούμενα σωματίδια έχουν επιπτώσεις και σε άλλα όργανα προκαλώντας άλλες ασθένειες.
Μία νεότερη έρευνα από την Ελβετική εταιρία IQAir, έδειξε πως καμία χώρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις του ΠΟΥ για την ποιότητα του αέρα στα 2.5μm το 2021.
Πρόκειται για ένα ανησυχητικό γεγονός, το ότι καμία μεγάλη πόλη ή χώρα δεν προσφέρει ασφαλή και υγιεινό αέρα στους πολίτες της. Όπως υπογραμμίζει η μελέτη έχουμε πολλή δουλειά για να διασφαλίσουμε πως όλοι έχουν ασφαλή και καθαρό αέρα να αναπνεύσουν. «Η στιγμή να δράσουμε είναι τώρα.»
Ο ΠΟΥ εκτιμά πως περίπου 4.2 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι το 2016 οφείλονται στα αιωρούμενα σωματίδια PM2.5.
«Οι τωρινές ενεργειακές ανησυχίες αναδεικνύουν τη σημασία της επιτάχυνσης της μετάβασης σε ένα καθαρότερο ενεργειακό σύστημα. Οι υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων, η ασφάλεια της ενέργειας και η ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης της ρύπανσης του αέρα και της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζουν την ανάγκη να κινηθούμε ταχύτερα προς ένα κόσμο λιγότερο εξαρτημένο από τα ορυκτά καύσιμα», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.
Η ίδια έρευνα έδειξε, επίσης, ότι oι χώρες με υψηλότερα εισοδήματα έχουν χαμηλότερη σωματιδιακή ρύπανση, ωστόσο, οι περισσότερες πόλεις αντιμετωπίζουν προβλήματα με το διοξείδιο του αζώτου.
«Μετά την επιβίωση από την πανδημία, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ακόμα 7 εκατομμύρια θάνατοι που μπορούν να προληφθούν και αμέτρητα χαμένα χρόνια καλής υγείας που μπορούν να αποφευχθούν λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτό λέμε όταν εξετάζουμε το βουνό των δεδομένων, των στοιχείων και των διαθέσιμων λύσεων για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ωστόσο, πάρα πολλές επενδύσεις εξακολουθούν να βυθίζονται σε ένα μολυσμένο περιβάλλον και όχι σε καθαρό, υγιή αέρα», δήλωσε η Διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ.
Πηγή: skai.gr
Δείτε επίσης: Μανωλόπουλος για τέταρτη δόση: «Οι μελέτες δεν δείχνουν να υπάρχει ενίσχυση της ανοσίας στους νεότερους»
- Συνάντηση της Ε.Ο.ΠΕ. με τον νέο πρόεδρο της FIVB
- Η επιστροφή του Αλ Τσαντίρι Νιουζ με τον Λάκη Λαζόπουλο: Το νέο τρέιλερ και οι καλεσμένοι
- Nations League: Η Αρμενία κατακτά τη δεύτερη θέση στην τελευταία στιγμή
- Washington Post: Τραμπ και η εκστρατεία αναδιοργάνωσης της κυβέρνησης
- Ο André Rieu επιστρέφει στην Αθήνα για νέα sold out παράσταση