Πρόεδρος Moderna: Θα μπορούσαμε να έχουμε έτοιμη ενισχυτική δόση για την Όμικρον τον Μαρτιο

Ο Στίβεν Χογκ, πρόεδρος της Moderna δήλωσε πως η φαρμακοβιομηχανία θα μπορούσε να έχει έτοιμη προς έγκριση από τις αμερικανικές αρχές μια ενισχυτική δόση του εμβολίου που θα ειδικεύεται στην μετάλλαξη Όμικρον

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα», είπε στο πρακτορείο Reuters και συμπλήρωσε πως η εταιρεία ετοιμάζει την παρασκευή ενός πολυδύναμου εμβολίου που θα στοχεύει μέχρι και τέσσερις παραλλαγές του κορονοιού μαζί και της Όμικρον και τόνισε ότι η διαδικασία ανάπτυξης του εμβολίου μπορεί να διαρκέσει τρεις με τέσσερις μήνες.

«Ρεαλιστικά μιλώντας, οι ενισχυτικές δόσεις για την Όμικρον δεν αναμένονται πριν από τον Μάρτιο, ίσως και πιο μετά, κατά το δεύτερο τρίμηνο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Moderna θα μπορούσε να παρασκευάζει το εμβόλιο ενώ ταυτόχρονα κάνει τις δοκιμές, είπε ο Χογκ, ώστε να το έχει έτοιμο για διανομή το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με τον Χογκ, η FDA θα μπορούσε να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα, εάν ακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο εγκρίνει τα εμβόλια της γρίπης, για τα οποία δεν χρειάζονται μεγάλες, τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές.

Δεν είναι ακριβώς κατά πόσο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό: «Οι μεταλλάξεις που είχαν προηγουμένως οδηγήσει σε μείωση της αποτελεσματικότητας παρατηρήθηκαν στις (παραλλαγές) Δέλτα και Βήτα. Και όλες αυτές οι μεταλλάξεις υπάρχουν στην Όμικρον», συνόψισε.

Ο Χογκ είπε ότι η εταιρεία κάνει μελέτες για να διαπιστώσει αν όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως με το σκεύασμά της προστατεύονται από την Όμικρον: «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι σε θέση να επιβραδύνουν, αν όχι και να σταματήσουν τελείως, την παραλλαγή Όμικρον», κατέληξε.

Δείτε επίσης: Δανία: Ασθενής με την Όμικρον είχε βρεθεί σε συναυλία με 1.600 άτομα