Ψαλτοπούλου: «Σίγουρα δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό»

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ μίλησε για τις τελευταίες υγειονομικές εξελίξεις

«Η εικόνα είναι αισιόδοξη, οι σκληροί δείκτες έχουν κατέβει και για αυτό έχουμε επιστροφή στην κανονικότητα και βγαίνουν σταδιακά οι μάσκες. Πρέπει να προσέχουν οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Η τέταρτη δόση του εμβολίου αφορά κυρίως σε άτομα άνω των 80 ετών, ή τα άτομα άνω των 65 ετών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, και περιμένουμε τα επόμενα δεδομένα προς το Σεπτέμβρη, όταν θα μπούμε ξανά σε εσωτερικούς χώρους», σημείωσε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Άρση μέτρων

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε την άρση των μέτρων. Μπαίνουμε και στην έννοια της ατομικής ευθύνης, καθώς εμείς γνωρίζουμε το ιστορικό μας και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε καλύτερα».

Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό

«Στην Αμερική έχουν φτάσει το 1 εκατ. θανάτους από κορονοϊό, σίγουρα δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό, αλλά πλέον έχουμε τον εμβολιασμό, τις μάσκες, τα τεστ, τα χάπια, έχει προχωρήσει η επιστήμη, και μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε και ότι θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητα όπως περίπου και πριν τον ιό».

Κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

«Σε ό,τι αφορά στα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, έχουμε δημοσίευμα από διάσημους επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους που αναφέρουν ότι μια πιθανή υπόθεση είναι να προκαλεί την ηπατίτιδα ο αδενοϊός σε παιδιά που έχουν προηγουμένως νοσήσει από SARS – Cov 2. Έχουμε περίπου 450 περιστατικά διεθνώς και έντεκα θανάτους. Οι ερευνητές παγκοσμίως προσπαθούν να σιγουρέψουν αυτή την υπόθεση ώστε να υπάρχει και αντίστοιχη θεραπεία στα παιδιά».

Δείτε επίσης: Θάνος Πλεύρης: Προφανέστατα το φθινόπωρο θα έχουμε μία έξαρση του κορονοϊού