Ψαλτοπούλου: Τι είπε για την ευλογιά των πιθήκων και τον κορονοϊό το καλοκαίρι

H καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις στις περιπτώσεις της ευλογιάς των πιθήκων και του κορονοϊού

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου είπε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο:

Πάνω από 200 περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων διεθνώς

«Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουμε διεθνώς πάνω από 200 περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων. Στη Μεγάλη Βρετανία έχουμε τις περισσότερες, περίπου 100, στην Ισπανία έχουμε 50 περιστατικά και στην Πορτογαλία 38. Αυτές οι διαγνώσεις δεν έχουν οδηγήσει σε θάνατο ή βαριά νόσηση, ένα στοιχείο που είναι θετικό», εξήγησε αρχικά και πρόσθεσε:

«Η στενή επαφή με άτομο που έχει δερματικές αλλοιώσεις που οφείλονται στην ευλογιά των πιθήκων είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης. Ο ECDC σημειώνει ότι η πιθανότητα να νοσήσουμε είναι ελάχιστη, θα πρέπει να προσέχουμε τις στενές επαφές με άτομα που έχουν κάποιο δερματικό νόσημα. Αν το δερματικό νόσημα συνοδεύεται με πυρετό, εξανθήματα, πονοκεφάλους κλπ. θα πρέπει να εξεταστούν. Τα άτομα που θα διαγνωστούν θα πρέπει να απομονωθούν»

Κορονοϊός και καλοκαίρι

«Μπορούμε να πούμε ότι τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες, εφόσον προσέχουμε σε χώρους με συνωστισμό, τότε μπορούμε να πιθανολογήσουμε ότι οι θάνατοι και οι βαριά νοσούντες θα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Περισσότερο πρέπει να προσέχουν οι ηλικιωμένοι, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί μερικώς, και τα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας».

«Δεν υπάρχουν ακόμα συστάσεις για την 4η δόση για το γενικό πληθυσμό»

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Δυνατότητες κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού, πριν την έναρξη της θεραπείας ογκολογικών ασθενών