Ανακαλύψτε γιατί ο FDA απαγόρευσε το Red No.3, μια χρωστική με πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προχώρησε στην απαγόρευση της χρήσης του Red No.3 σε τρόφιμα, ποτά και φάρμακα, έπειτα από πάνω από 30 χρόνια ανησυχίας. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από ανακαλύψεις που συνδέουν τη συγκεκριμένη χρωστική με καρκίνο σε ζώα, προκαλώντας συναγερμό στην κοινότητα της δημόσιας υγείας. Η απαγόρευση αφορά μια συνθετική χρωστική που δίνει στα τρόφιμα και τα ποτά το έντονο κόκκινο χρώμα του κερασιού.
Οι εταιρείες τροφίμων έχουν προθεσμία έως τις 15 Ιανουαρίου 2027 για να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες θα έχουν στη διάθεσή τους επιπλέον ένα χρόνο για τα προϊόντα που περιέχουν Red No.3. Η απόφαση του FDA αναγνωρίζεται ως ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την προστασία της υγείας των καταναλωτών.
Σύμφωνα με τον Dr. Jerold Mande, επίκουρο καθηγητή διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, «η σημερινή απόφαση έχει καθυστερήσει πολύ και ελπίζουμε ότι σηματοδοτεί μια πραγματική προσπάθεια για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, παρά τις αντιστάσεις της βιομηχανίας τροφίμων». Ο Ken Cook, συνιδρυτής και πρόεδρος της Environmental Working Group, χαρακτήρισε την απόφαση «μνημειώδη νίκη για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών».
Αξιοσημείωτο είναι ότι το Red No.3 εντοπίζεται σε πλήθος γλυκών και ποτών, με πολλές δημοφιλείς μάρκες είτε να μην το χρησιμοποιούν ποτέ είτε να έχουν ήδη σταματήσει τη χρήση του. Ο αναπληρωτής διευθυντής του FDA για τα ανθρώπινα τρόφιμα επισήμανε ότι «ο FDA δεν μπορεί να εγκρίνει ένα πρόσθετο τροφίμου ή χρώματος εάν υπάρχουν αποδείξεις ότι προκαλεί καρκίνο». Τα στοιχεία δείχνουν ότι υψηλά επίπεδα έκθεσης σε FD&C Red No.3 έχουν προκαλέσει καρκίνο σε εργαστηριακούς αρσενικούς αρουραίους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr