Ρεπορτάζ POLITIC: Κραυγή απόγνωσης από το “Παπανικολάου” – «Το λάθος από την κούραση έρχεται σαν το τρένο στη λάθος γραμμή»
(EUROKINISSI)

Ρεπορτάζ POLITIC: Κραυγή απόγνωσης από το “Παπανικολάου” – «Το λάθος από την κούραση έρχεται σαν το τρένο στη λάθος γραμμή»

«Εργαζόμαστε πάνω από 75 ώρες την εβδομάδα. Η μόνη καρδιοαναισθησιολόγος του Παπανικολάου εργάστηκε για το μήνα Φεβρουάριο 381 ώρες» – Σοκάρουν οι καταγγελίες για την υποστελέχωση του νοσοκομείου Παπανικολάου.

Ρεπορτάζ: Χρίστος Φιλιππούδης

«Έχουμε εξαντληθεί, οι ελλείψεις στο προσωπικό είναι τεράστιες». M’ αυτά τα λόγια περιγράφει στην Politic την υποστελέχωση του νοσοκομείου “Παπανικολάου” η Επιμελήτρια Β’ Αναισθησιολογίας κ. Ιωάννα Δημητροπούλου.

«Το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι γνωστό ήδη από το καλοκαίρι του ’22», επισημαίνει η κ. Δημητροπούλου λέγοντας μάλιστα ότι: «εδώ και μήνες έχουμε ενημερώσει τη διοίκηση του νοσοκομείου και την ΥΠΕ για την υποστελέχωση του αναισθησιολογικου τμήματος του ΓΝΘ Παπανικολάου».

Για τους λόγους του προβλήματος της έλλειψης προσωπικού η κ. Δημητροπούλου αναφέρει ότι: «Λόγω της πίεσης πολλοί εργαζόμενοι προτίμησαν να αλλάξουν νοσοκομεία ενώ κάποιοι άλλοι συνταξιοδοτήθηκαν». Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί εδώ και μήνες είναι ότι από τους 24 αναισθησιολόγους που απαιτούνται, υπάρχουν μόνο 8.

«Θυσιάζουμε την προσωπική μας ζωή για την ασφάλεια των ασθενών»

«Όπως καταλαβαίνετε για να καλύψουμε αυτά τα κενά οι γενικοί αναισθησιολόγοι κάνουμε 10 εφημερίες το μήνα ο καθένας μας, δεν κοιμόμαστε σπίτι μας για 24ωρα ενώ το ρεπό είναι άγνωστη λέξη», λέει η εργαζόμενη στο “Παπανικολάου” και τονίζει ότι: «παρά όλες αυτές τις αντιξοότητες κύριο μέλημά μας είναι η ασφάλεια των ασθενών», γι’ αυτό το λόγο όπως ανέφερε «θυσιάζουμε την προσωπική μας ζωή για να μείνουμε όσο χρειαστεί και να καλύψουμε τα κενά». Μέσα σε αυτό το κλίμα έρχονται να προστεθούν και οι απλήρωτες εφημερίες που αγγίζουν τους τρεις μήνες.

Τα στοιχεία σοκάρουν

«Η μόνη καρδιοαναισθησιολόγος του νοσοκομείου εργάστηκε για το μήνα Φεβρουάριο 381 ώρες!!! Αυτό είναι άκρως επικίνδυνο και σαφώς παράνομο», τονίζει με αγανάκτηση η κ. Δημητροπούλου.
«Όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμαστε πάνω από 75 ώρες την εβδομάδα βάζοντας “πλάτη” σε ένα νοσοκομείο και ένα σύστημα που δεν μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά» και συμπληρώνει λέγοντας ότι: «Αυτό φαίνεται και από τον αριθμό των οφειλούμενων ρεπό που έχουμε και που για ορισμένους συναδέλφους που είναι πιο παλιοί είναι πάνω από 40!! Όσον αφορά εμένα που είμαι η πιο νέα αναισθησιολόγος του τμήματος, υπηρετώ μόλις 1 χρόνο στο Παπανικολάου, έχω 32 οφειλόμενα ρεπό!». Όπως είναι κατανοητό καταλήγει η κ. Δημητροπούλου «δεν είναι ασφαλές να λειτουργεί ένα τμήμα τόσο υποστελεχωμένο και οι υγειονομικοί να δουλεύουν τόσες ώρες συνεχόμενα γιατί μπορούν να γίνουν λάθη από κούραση που στοιχίζουν ζωές, δυστυχώς το λάθος από την κούραση έρχεται σαν το τρένο στη λάθος γραμμή».

Παράλληλα, η Επιμελήτρια Β’ Αναισθησιολογίας του “Παπανικολάου” μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι: «Το νοσοκομείο είναι Κέντρο Εγκαυμάτων και γναθοπροσωπικών χειρουργείων για όλη τη βόρεια Ελλάδα που αυτό σημαίνει ότι καλύπτει μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή και αυτά τα περιστατικά πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα γιατί δεν μπορούν να περιμένουν».

Ίδια κατάσταση και στο “Ιπποκράτειο”

Επιπλέον, για τις μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό και την υποχρηματοδότηση στο “Ιπποκράτειο” μίλησε πρόσφατα στην Politic και τον δημοσιογράφο Δ. Κετικίδη και ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του Νοσοκομείου κ. Χρήστος Τσελέπης. Όπως τόνισε:

«Στο διοικητικό κομμάτι οι ελλείψεις μπορεί να φτάνουν και το 35 – 40%».

«Η αναισθησιολογική καλύπτεται είτε με γιατρούς που έρχονται από ιδιωτικά ιατρεία είτε από γιατρούς του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς” και από άλλα νοσοκομεία που κάνουν εφημερίες εδώ. Με άλλα λόγια, λόγω των ελλείψεων είμαστε αναγκασμένοι να δανειστούμε γιατρούς».

«Η έλλειψη στους αναισθησιολόγους είναι πάνω από το 50%. Μπορεί να γίνονται προκηρύξεις για να καλυφθούν κάποιες θέσεις, ωστόσο σε καμία περίπτωση δε γίνονται όσες πρέπει αλλά λιγότερες. Από το υπουργείο βέβαια αυτό που λένε είναι ότι γίνονται προκηρύξεις και δεν έρχονται γιατροί» είπε ο κ. Τσελέπης ενώ για το ζήτημα της υποχρηματοδότησης κατέληξε λέγοντας ότι: «Το νοσοκομείο δουλεύει με το 40% του περσινού προϋπολογισμού, και υπάρχει εντολή απ’ το υπουργείο να γίνουν οι προϋπολογισμοί με το 70% του κόστους προϋπολογισμού του 2022».

Δείτε επίσης: Σ. Βραχιονίδου στην POLITIC για το ναυάγιο στη Φούρκα: «Σε καλή κατάσταση τα κανόνια και το καριοφίλι – Αναγκαία η προστασία του πλοίου το καλοκαίρι» (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Loading

Play