Σχεδόν έξι στους δέκα θανόντες απο κορονοϊό στην Κίνα είχαν παρουσιάσει μυοκαρδιακή βλάβη

Σχεδόν έξι στους δέκα θανόντες απο κορονοϊό στην Κίνα είχαν παρουσιάσει μυοκαρδιακή βλάβη

Η μυοκαρδιακή βλάβη που προκαλούν όλες οι λοιμώξεις σε ένα ποσοστό 15%, άρα και ο κορονοϊός, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην έκβαση των ασθενών με Covid -19, και στην πορεία της νόσου τους, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Διευθυντής του Τμήματος Επεμβατικής Καρδιολογίας στο ΓΝΑ Αλεξάνδρα, Γιάννης Κανακάκης.

«Βάσει των στοιχείων που έχουμε μέχρι τώρα από μελέτη στην Κίνα, ανάμεσα στους νοσηλευθέντες με Covid-19, μυοκαρδιακή βλάβη παρουσίασε το 7-17%. Ανάμεσα στους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ το ποσοστό ανέβηκε στο 22%, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς, μυοκαρδιακή βλάβη είχε παρουσιάσει ένα ποσοστό της τάξης του 59%». Επιπλέον από τις μελέτες της Κίνας, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΕ, «έχει βρεθεί ότι το 16,7% των πασχόντων από κορονοϊό, παρουσίασε σημαντικές αρρυθμίες, ενώ ένα 7% των θανάτων οφειλόταν σε μυοκαρδίτιδα».   

Κίνδυνος για επιδείνωση καρδιακής ανεπάρκειας και εμφράγματος

Όπως εξηγεί ο κ. Κανακάκης, ο κορονοϊός επηρεάζει το μυοκάρδιο. Επίσης μέσα από το μηχανισμό της φλεγμονής (σσ φλεγμονή δημιουργεί η λοίμωξη από τον ιό) μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχουσα καρδιακή ανεπάρκεια. «Επίσης μέσω της υποξαιμίας (ελαττωμένη προσφορά οξυγόνου στο μυοκάρδιο, λόγω της αναπνευστικής ανεπάρκειας) που προκαλεί η αναπνευστική ανεπάρκεια, μπορεί να οδηγήσει σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ασθενείς με προϋπάρχουσα στεφανιαία νόσο».

 

Ποιοι καρδιολογικοί ασθενείς είναι πιο ευάλωτοι

   1. Ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, είτε αυτή οφείλεται σε στεφανιαία νόσο ή σε διατατική μυοκαρδιοπάθεια, ή σε βαλβιδοπάθεια σοβαρού βαθμού.

   2. Ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες (διορθωμένες χειρουργικά ή όχι) και ιδιαίτερα αυτοί που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πχ δύσπνοια ή αρρυθμίες

   3. Όσοι έχουν περάσει έμφραγμα πρόσφατα, και ιδιαίτερα όσοι έχουν περάσει έμφραγμα το τελευταίο έτος.

   4. Όσοι έχουν ιστορικό μυοκαρδίτιδας με αρρυθμίες

   5. Όσοι έχουν μη ρυθμιζόμενο σακχαρώδη διαβήτη, συνδυαζόμενο με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως κάπνισμα, υπέρταση, υπελιπιδαιμία.

   6. Οι ασθενείς που έχουν χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα, το οποίο συνυπάρχει με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή ΧΑΠ.

   

Συστάσεις προς τους ασθενείς

Ο κ. Κανακάκης εφιστά την προσοχή στους καρδιολογικούς ασθενείς και επαναλαμβάνει τις συστάσεις που ήδη έχει εκδώσει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία:

   1. Ακολουθούμε τις γενικές οδηγίες για την αποφυγή προσβολής και μετάδοσης από τον ιό. (Μένουμε σπίτι, πλένουμε χέρια κλπ).

   2. Δεν επισκεπτόμαστε νοσοκομεία και ιατρεία αν δεν έχουμε συμπτώματα

   3. Αναβάλλουμε τον τακτικό έλεγχο για τους επόμενους μήνες.

   4. Η συνταγογράφηση μπορεί να λαμβάνεται από συγγενικό πρόσωπο αλλά οσονούπω θα έχουμε και την άυλη.

   5. Δεν αλλάζουμε φαρμακευτική θεραπεία για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης εφόσον αυτή ελέγχεται.

   6. Οι συστάσεις τόσο της Ελληνικής όσο και της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος αλλαγής φαρμακευτικής θεραπείας, όταν ρυθμίζονται οι παράγοντες κινδύνου (πχ υπέρταση, υπεριπιδαιμία).

   7. Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια να φροντίζουν να μένουν καλά ρυθμισμένοι, να παίρνουν τη σωστή θεραπεία, να ελέγχουν το βάρος τους, και την κατανάλωση άλατος, προκειμένου να αποφευχθούν νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play