ΣΦΕΕ: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης η ενίσχυση της κλινικής έρευνας

ΣΦΕΕ: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης η ενίσχυση της κλινικής έρευνας

Τον σπουδαίο ρόλο της κλινικής έρευνας στην κατάκτηση του αγαθού της καλής δημόσιας Υγείας, τονίζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών (20 Μαΐου).

«Ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, η σπουδαιότητα της κλινικής έρευνας επικυρώνεται με την τεράστια προσπάθεια που εξελίσσεται παγκοσμίως με τη διεξαγωγή μεγάλου αριθμού κλινικών δοκιμών (πάνω από 1.000) για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εξεύρεση θεραπείας και εμβολίου για τη νόσο COVID-19», σημειώνει ο ΣΦΕΕ.

Προσθέτει ότι η παγκόσμια κοινότητα στηρίζει τις ελπίδες της στην κλινική έρευνα για την αντιμετώπιση της τωρινής πανδημίας, αλλά και την προφύλαξη από τις πιθανές μελλοντικές.

Κλινικές έρευνες στην Ελλάδα

Οι κλινικές μελέτες αποτελούν για την Ελλάδα μία μεγάλη ευκαιρία, η οποία παραμένει, εν πολλοίς, ανεκμετάλλευτη, αναφέρει ο ΣΦΕΕ. Στην Ευρώπη επενδύονται ετησίως πάνω από 35 δισ. και η Ελλάδα, δυστυχώς, απορροφά μόνο 40 εκατ. ευρώ. Η χώρα μας πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων και να πολλαπλασιάσει την επένδυση σε βάθος τριετίας, φτάνοντας μέχρι και τα 250 εκατ. το χρόνο, αναφέρει ο ΣΦΕΕ. Στρατηγικός στόχος του είναι η ανάδειξη της Ελλάδας «σε Κέντρο Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών με διεθνή απήχηση, που θα δώσει νέα πνοή και ώθηση, τόσο στη δημόσια Υγεία, όσο και στην εθνική οικονομία».

Τα οφέλη των κλινικών μελετών είναι πολλαπλά, σημειώνει ο ΣΦΕΕ, πρώτιστα για τους ασθενείς, που συμμετέχουν σε αυτές, αφού τους παρέχονται ταχεία πρόσβαση σε νέες θεραπείες, δωρεάν φάρμακα και δωρεάν εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ έχουν συνεχή και υψηλού επιπέδου ιατρική παρακολούθηση. Ταυτόχρονα, η κλινική έρευνα προσελκύει άμεσες ξένες επενδύσεις, εισάγει ερευνητική τεχνογνωσία, ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση με εξειδικευμένο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εκπαίδευσης, εξοικονομεί πόρους για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της εθνικής Οικονομίας.

«Σε μια εποχή που οι παγκόσμιες υγειονομικές προκλήσεις μπορούν να απαντηθούν μόνο με την πρόσθετη καινοτομία που φέρνει η αδιάλειπτη φαρμακευτική έρευνα, η ενίσχυση της κλινικής έρευνας στη χώρα μας θα πρέπει να θεωρείται από την πολιτεία βασικός πυλώνας ανάπτυξης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Πηγή: ΑΜΝΑ

Δείτε ακόμη: ΠΟΥ: Στο μικροσκόπιο… πιθανή σχέση του κορονοϊού με τη νόσο Καβασάκι

Loading

Play