Σκύλοι και οστεοαρθρίτιδα: Σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε

Καθώς ο σκύλος μεγαλώνει, ορισμένοι κηδεμόνες παρατηρούν ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες ή πιθανώς αισθάνεται πόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων κινήσεων που παλιότερα δεν προκαλούσαν προβλήματα.

Ενδέχεται να πάσχει από οστεοαρθρίτιδα. Τι θα πρέπει να κάνουν οι κηδεμόνες που θα έρθουν αντιμέτωποι με αυτό το πρόβλημα; Πώς γίνεται η διάγνωση; Υπάρχουν τρόποι θεραπείας;

propoli

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα στους σκύλους

Όπως μας εξήγησε o κτηνίατρος κύριος Λάζαρος Καρανάσιος, η οστεοαρθρίτιδα στον σκύλο είναι μια προοδευτική εκφυλιστική πάθηση κατά την οποία μειώνεται αισθητά το εύρος της κινητικότητας της άρθρωσης του σκύλου. Αυτό έχει σαν συνέπεια ο σκύλος μας να πονάει και να μην μπορεί να κινηθεί σωστά. Συναντάται τόσο σε μικρόσωμους, όσο και σε μεγαλόσωμους σκύλους. Ωστόσο, κατά κανόνα παρατηρείται στους μεγαλόσωμους σκύλους με βαρύ σωματότυπο.

Λόγοι που οδηγούν στην οστεοαρθρίτιδα στους σκύλους

Όπως μας εξήγησε ο κτηνίατρος, οι λόγοι που οδηγούν στην οστεοαρθρίτιδα στους σκύλους ποικίλουν: μπορεί να είναι α) γενετικοί, δηλαδή μια προδιάθεση φυλής, ή να υπάρχει γονιδιακή προδιάθεση από τους γονείς του σκύλου. Ωστόσο, για την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας στους σκύλους μπορεί και β) να ευθύνεται καθαρά ο σωματότυπος: αν ο σκύλος μας είναι υπέρβαρος, σημαίνει ότι οι αρθρώσεις του καταπονούνται περισσότερο, απ’ όσο εάν είχε κανονικό βάρος. Επίσης γ) η κίνηση και ο τρόπο ζωής του σκύλου μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας. Για παράδειγμα, εάν ο σκύλος μας αθλείται υπερβολικά, ή εάν κάνει κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις όπως το να χοροπηδάει, να περνάει/πηδάει εμπόδια ή να ανεβοκατεβαίνει συχνά σκάλες, αναπόφευκτα χρησιμοποιεί περισσότερο κάποιες αρθρώσεις, ίσως παραπάνω από αυτό που θα έπρεπε. Αυτό μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας. Ακόμη δ) η φτωχή διατροφή σε συγκεκριμένα συστατικά που βοηθούν στην διατήρηση των χόνδρων γύρω από τις αρθρώσεις είναι ένας ακόμη λόγος που ο σκύλος μας μπορεί να παρουσιάσει οστεοαρθρίτιδα. Όλοι παραπάνω λόγοι μπορούν να συντελέσουν στην καταστροφή του χόνδρου, δηλαδή του υλικού που προστατεύει από τις τριβές μεταξύ των δύο οστών που αποτελούν την άρθρωση. Αυτό αφορά κυρίως τα σημεία του μπροστινού άκρου που ξεκινάνε από την ωμοπλάτη, τον αγκώνα και τον καρπό του σκύλου, και στο πίσω πόδι από την άρθρωση του ισχίου , του γονάτου και του ταρσού.

Συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας στους σκύλους

Όπως μας ανέφερε ο κτηνίατρος, ένας σκύλος με οστεοαρθρίτιδα θα παρατηρήσουμε ότι μπορεί να διστάζει ή να μην μπορεί να κάνει κάποιες κινήσεις τις οποίες παλαιότερα έκανε πιο εύκολα και με μεγαλύτερη άνεση, καθότι πλέον τον πονάνε. Για παράδειγμα, μπορεί να δυσκολεύεται πλέον να πηδήξει / ανέβει πάνω στον καναπέ, κάτι που δεν αποτελούσε πρόβλημα γι’ αυτόν στο παρελθόν. Επίσης, η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να κάνει τον σκύλο να δυσκολεύεται πλέον να μπει μέσα στο αυτοκίνητο. Τέλος, μπορεί να δούμε τον σκύλο μας να είναι λιγότερο κινητικός στη βόλτα απ’ ό,τι ήταν πριν.

Εξέταση και διάγνωση

Τα παραπάνω συμπτώματα είναι πιθανό να οδηγήσουν τον κηδεμόνα του σκύλου να επισκεφθεί τον κτηνίατρο για να εκφράσει την απορία ή την ανησυχία του σχετικά με την υγεία του αγαπημένου του σκύλου. Ο κτηνίατρος στη συνέχεια μπορεί να κάνει τις πρώτες εξετάσεις. Η πρώτη προσέγγιση περιλαμβάνει τις λεγόμενες «ορθοπεδικές μανούβρες»: ο γιατρός κάνει κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις στις αρθρώσεις του σκύλου για να δει εάν όντως αισθάνεται τον τριγμό, κάποιος ήχους και θορύβους στο επίπεδο της άρθρωσης. Από αυτό ο κτηνίατρος μπορεί να καταλάβει εάν κάτι δεν πάει καλά. Στις ορθοπεδικές μανούβρες ο σκύλος μπορεί να αντιδράσει, να προσπαθήσει να αντισταθεί, να κλοτσήσει ή και να δαγκώσει επειδή πονάει. Σε επόμενο στάδιο μπορούν να γίνουν ακτινογραφικές λήψεις ώστε ο κτηνίατρος να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα, βλέποντας ενδεχομένως αλλοιωμένες εικόνες της άρθρωσης. Επίσης μπορεί να γίνει υπέρηχος στο επίπεδο της άρθρωσης προκειμένου ο κτηνίατρος να δει σε τι επίπεδο βρίσκεται το αρθρικό υγρό και εάν ο αρθρικός θύλακας είναι κατεστραμμένος ή όχι, και πώς. Τέλος, μια αξονική – μαγνητική αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας όσον αφορά τις μεθόδους που μπορούν να μας δώσουν την πλήρη, σαφή και λεπτομερή εικόνα προκειμένου να καταλάβουμε σε ποιο στάδιο και σε τι βαθμό υπάρχει η πάθηση.

Πώς αντιμετωπίζεται η οστεοαρθρίτιδα στους σκύλους

Όπως μας εξήγησε ο κύριος Καρανάσιος, όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση τόσο το καλύτερο, προκειμένου να έχουμε προλάβει να μην έχει καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χόνδρου στις αρθρώσεις του σκύλου μας. Ο χόνδρος δύσκολα αναπλάθεται, καθώς ο σκύλος συνεχίζει να κινείται κι εμείς δεν μπορούμε να περιορίσουμε εντελώς το εύρος της κίνησης. Έτσι, πάντοτε υπάρχει και μια περαιτέρω καταστροφή του χόνδρου. Ο κτηνίατρος θα μας συστήσει φυσικοθεραπείες για το σκύλο μας που πάσχει από οστεοαρθρίτιδα. Επίσης, μπορεί να μας συστήσει υδροθεραπεία, η οποία είναι και το καλύτερο κομμάτι της θεραπείας καθώς ο σκύλος μας δεν πονάει, ενώ παράλληλα ασκείται σωστά. Εάν ο σκύλος μας είναι παχύσαρκος – υπέρβαρος, καλό θα είναι να χάσει βάρος προκειμένου να μην καταπονούνται οι αρθρώσεις. Ένα σωστό διατροφικό πλάνο θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Στο εμπόριο υπάρχουν κλινικές δίαιτες οι οποίες είναι εμπλουτισμένες με γλυκοζαμίνη, χονδροϊτίνη και Ωμέγα 3 που βοηθούν στην μερική ανάπλαση του χόνδρου στο επίπεδο της άρθρωσης του σκύλου μας, και στο να εξομαλυνθεί η κατάσταση του. Όπως αναφέρει ο κτηνίατρος, αρκετές φορές το περιστατικό χρήζει χειρουργικής αποκατάστασης. Μιλάμε δηλαδή για ορθοπεδικά χειρουργεία προκειμένου ο σκύλος να βοηθηθεί μόνο με αυτόν τον τρόπο. Είναι μια λύση πιο ριζική και αποτελεσματική. Τέλος, τον τελευταίο καιρό μπορεί κάποιο να βρεις στο εμπόριο πολλά συμπληρώματα είτε πόσιμα, τα όποιος σκύλος καταναλώνει από το στόμα και βοηθούν περαιτέρω την ανάπλαση των χόνδρων, είτε σε ενέσιμη μορφή, τα γνωστά μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία , αν και δεν αναπλάθουν το χόνδρο, κόβουν τη δίοδο του πόνου και έτσι ο σκύλος μας αισθάνεται καλυτέρα και έχει μια σαφώς βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Δείτε επίσης: Έρευνα «σοκ»: Χιλιάδες μικροσωματίδια απελευθερώνουν οι πλαστικές συσκευασίες παιδικών τροφών σε φούρνο μικροκυμάτων

Loading