Σοκαριστικό πόρισμα ΠΟΥ – Η πανδημία μπορούσε να αποφευχθεί

Η ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επιρρίπτει ευθύνες στους παγκόσμιους ηγέτες για την ανεπάρκεια των συστημάτων Υγείας με αποτέλεσμα τη γιγάντωση της πανδημίας.

Επικρίσεις κατά πάντων περιέχει έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού για τις ολιγωρίες και καθυστερήσεις που οδήγησαν στην απώλεια ζωών.

Οι εμπειρογνώμονες μάλιστα θεωρούν ότι η καταστροφή που προκάλεσε η πανδημία θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν υπήρχαν ταχύτερη αντίδραση και καλύτερη διαχείριση, ενώ σημειώνουν ότι τον περασμένο Φεβρουάριο,πολλές χώρες επέλεξαν να περιμένουν, αντί να προχωρήσουν σε μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. 

«Η πανδημία του κορωνοιού ήταν μία καταστροφή που μπορούσε να αποφευχθεί και δεν χρειαζόταν να κοστίσει εκατομμύρια ζωές, εάν η παγκόσμια κοινότητα είχε αντιδράσει πιο γρήγορα» , τονίζετει η επιτροπή, που καταδικάζει τους παγκόσμιους ηγέτες και ζητά αλλαγές προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία και να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθεί.

Η έκθεση της επιτροπής, με επικεφαλής την Έλεν Κλαρκ, πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας και την Έλεν Τζόνσον Σέρλεφ, πρώην πρόεδρο της Λιβερίας, βρήκε «αδύναμους κρίκους σε κάθε σημείο της αλυσίδας».

Σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, η απάντηση που δόθηκε τελικώς οδήγησε στην επιδείνωση των ανισοτήτων, «Η παγκόσμια πολιτική ηγεσία ήταν απούσα».

Δείτε επίσης: Μιχαηλίδου: «Η διαχείριση της πανδημίας παράδειγμα για συνεργασία και σε άλλα κοινωνικά ζητήματα»

YouTube
YouTube