Στ. Κυριακίδου: «Η πανδημία θύμισε πόσο εύθραυστη είναι η ψυχική μας υγεία»

Στ. Κυριακίδου: «Η πανδημία θύμισε πόσο εύθραυστη είναι η ψυχική μας υγεία»

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο, με θέμα “ Οι συνέπειες της covid-19 στην Ψυχική Υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας” όπου τόνισε τις σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας στη ψυχική υγεία

«Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μην αφήσουμε κανέναν πίσω και να χτίσουμε ένα πιο ανθεκτικό σύστημα υγείας,μια πιο ανθεκτική κοινωνία, το οποίο μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την προστασία και της ψυχικής υγείας», τόνισε κατά την τοποθέτησή της.

Συχνά, είπε, σε μια υγειονομική κρίση μας απασχολούν οι αριθμοί και αυτή την στιγμή έχουμε περάσει προ πολλού τα 4 εκατ. θανάτων λόγω covid-19 και πλησιάζουμε τα 200 εκατ. κρούσματα σε όλο τον κόσμο, ωστόσο αυτά τα νούμερα αποτυπώνουν μόνο ένα κομμάτι της πραγματικότητας.

«Κάθε αριθμός είναι μια μοναδική ιστορία» και πίσω από τις στατικές υπάρχουν «ανείπωτα επίπεδα θλίψης, απομόνωσης άγχους, κατάθλιψης και μια ολόκληρη βεντάλια από θέματα ψυχικής υγείας που ξεδιπλώνεται», ανέφερε η κυρία Κυριακίδου.

Υποστήριξε πως οι πιο ευάλωτοι υπέστησαν ακόμα μεγαλύτερη πίεση, όπως οι γυναίκες, η νεολαία, οι μετανάστες και όλοι όσοι είχαν προϋπάρχοντα θέματα ψυχικής υγείας, καθώς και άλλοι που είχαν παθολογικά θέματα. «Η covid-19 μας θύμισε πόσο εύθραυστη είναι η ψυχική μας υγεία και παράλληλα μας έδωσε την ευκαιρία να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και να επανεστιαστούμε στην επούλωση των πληγών μας. Πρέπει να χτίσουμε πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας, πρέπει να εστιάσουμε στην ψυχική υγεία, να αδράξουμε την ευκαιρία προκειμένου να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και να επιφέρουμε την αλλαγή». Όπως είπε, χρειαζόμαστε συγκεκριμένα βήματα για να αντιμετωπίσουμε την πολυπλοκότητα των προκλήσεων. «Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τις μακροχρόνιες συνέπειες της πανδημίας στην ψυχική υγεία. Χρειάζεται να επενδύσουμε στην ψυχική υγεία, καθώς πρόκειται για επένδυση στο μέλλον μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορεί να έχουμε μια πανδημία ψυχικής υγείας παράλληλα με την πανδημία της covid-19 και αυτό να το ξεχνούμε» σημείωσε και προσέθεσε: «Συχνά διογκώνουμε την παθολογική διάσταση της covid-19 και παραβλέπουμε την ψυχική της διάσταση. Πρέπει να κινηθούμε ενωμένα».

Η Ευρωπαία επίτροπος αναφέρθηκε στη δράση που συντονίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, και σημείωσε ότι η συμβολή της ΕΕ υπερβαίνει τα 6,6 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την υγεία με προϋπολογισμό 5,2 δισ. ευρώ.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ψυχική υγεία. Πρέπει να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των καιρών, ενισχύοντας τις δυνατότητες μας και καινοτομώντας», τόνισε η κυρία Κυριακίδου, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με τον ΠΟΥ και με όλα τα κράτη μέλη, και σημείωσε:

«Ως επαγγελματίας υγείας έχω δει όλες τις πτυχές της υγείας και με λυπεί που βλέπω ακόμη να υπάρχει ένα στίγμα που συνοδεύει την ψυχική ασθένεια, ενώ με λυπεί ακόμη και η ευκολία με την οποία το προσπερνούμε. Ελπίζω όλες οι στρατηγικές μας, η στρατηγική του εμβολιασμού θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία σύντομα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και όλες τι άλλες συνέπειες της covid-19».

Το συνέδριο που διοργανώνεται από το υπουργείο Υγείας και τον ΠΟΥ, διεξάγεται στην Αθήνα, σήμερα και αύριο και αποτελεί μέρος μιας διαδοχικής διαβούλευσης μεταξύ των 53 χωρών που υπάγονται στον ΠΟΥ Ευρώπης και έχει ως σκοπό την εκπόνηση ενός κοινού πλαισίου δράσης μεταξύ των κρατών-μελών, καθώς και τον σχηματισμό του «European Mental Health Coalition». Συμμετέχουν υπουργοί Υγείας κρατών-μελών του ΠΟΥ Ευρώπης , τόσο με φυσική παρουσία, όσο και διαδικτυακά, πρόσωπα αναφοράς, καθώς και ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός – Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ενώ ειδικός προειδοποιεί για 10.000 ημερήσια κρούσματα

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading