Στέλλα Κυριακίδου: “Να ενισχυθεί ο έλεγχος της εξάπλωσης των μεταλλάξεων του ιού”

Τι ανέφερε η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σημερινή Handelsblatt.

Λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων covid-19 στη Μεγάλη Βρετανία, η Στέλλα Κυριακίδου ζητά καλύτερο επίπεδο παρακολούθησης της αλληλουχίας στα θετικά δείγματα της νόσου.

«Πρέπει να παρακολουθήσουμε την αλληλουχία τουλάχιστον του 10% των θετικών δειγμάτων κορονοϊού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορούμε να είμαστε τυφλοί απέναντι στις παραλλαγές», τόνισε αρχικά η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΕ υποστηρίζει τον προσδιορισμό της αλληλουχίας με 100 εκατομμύρια ευρώ.

Πιο ειδικά, η Γερμανία πληροί τη συγκεκριμένη απαίτηση, μιας και ελέγχθηκε η αλληλουχία του 12% των θετικών δειγμάτων του ιού πρόσφατα. Δηλαδή εξετάστηκαν με τόση ακρίβεια ώστε οι μεταλλάξεις να μπορούν να διακριθούν μεταξύ τους.

«Η απειλή από τις πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις, όπως η μετάλλαξη Δέλτα, παραμένει πολύ ρεαλιστική και σοβαρή για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Το βλέπουμε αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε η Στέλλα Κυριακίδου.

Συνολικά ωστόσο, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ εκδήλωσε μια θετική διάσταση της κατάστασης, καταλήγοντας: «Βλέπουμε τώρα τα θετικά αποτελέσματα των μαζικών εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αριθμοί των κρουσμάτων μειώνονται σταθερά επί δύο μήνες. Περισσότερο από το 50% των ενηλίκων εμβολιάστηκε για μια φορά και το 30% πλήρως. Αυτοί είναι λόγοι αισιοδοξίας, όχι όμως και για εφησυχασμό. Οι εμβολιασμοί δεν πρέπει να σταματήσουν τώρα. Οι εμβολιασμοί παραμένουν το ισχυρότερο μέσον κατά των μεταλλάξεων. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες θα εμβολιασθούν πλήρως».

Δείτε επίσης: EΟΔΥ: Τα σημεία μαζικών δειγματοληψιών από τις ΚΟΜΥ για το Σάββατο

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ