Συμβουλές για τη διατήρηση υγιών και δυνατών οστών για την πρόληψη τραυματισμών και ασθενειών.
Παρ’ολα αυτά, το να διατηρούμε γερά οστά μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο όσο μεγαλώνουμε, και θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί με την διατοφή μας.
Τι συμβαίνει στα οστά όσο μεγαλώνουμε
“Συμβαίνει κάτι πολύ ενδιαφέρον στο εσωτερικό των οστών μας,” αναφέρει η δρ. Deborah Sellmeyer, διευθύντρια του Johns Hopkins Metabolic Bone Center.
“Αν και δεν μπορούμε να αισθανθούμε αυτή τη διαδικασία, μια ομάδα εξειδικευμένων κυττάρων ανανεώνει συνεχώς το κολλαγόνο, μια είδος πρωτεΐνης, καθώς και τα μέταλλα όπως το ασβέστιο που διατηρούν τα οστά ισχυρά. Καθημερινά, τα παλιά οστά καταστρέφονται και αντικαθίστανται με νέα.”
- Μέχρι περίπου την ηλικία των 25 ετών, αυτή η διαδικασία προσφέρει περισσότερα νέα οστά από όσα απομακρύνει, επομένως η πυκνότητα των οστών αυξάνεται.
- Από τα 25 έως τα 50 έτη περίπου, η οστική πυκνότητα τείνει να παραμένει σταθερή, καθώς ο σχηματισμός και η απομάκρυνση των οστών είναι ισορροπημένοι.
- Μετά τα 50 έτη, η απώλεια οστικής μάζας υπερβαίνει τον σχηματισμό νέων οστών και η οστική απώλεια επιταχύνεται.
Η καλύτερη τροφή για πιο γερά οστά
Μπορείτε να επιβραδύνετε τον ρυθμό οστικής απώλειας με ορισμένα προληπτικά μέτρα, γεγονός που είναι ευτυχώς εφικτό. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Lauren Harris-Pincus, ιδρύτρια του NutritionStarringYOU και συγγραφέα βιβλίου μαγειρικής για τον προδιαβήτη, η καλύτερη επιλογή για αυτόν τον σκοπό είναι τα δαμάσκηνα.
“Μια από τις αγαπημένες μου συμβουλές για την υγεία των οστών είναι να καταναλώνετε καθημερινά αποξηραμένα δαμάσκηνα. Τα δαμάσκηνα περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ και πολυφαινόλες που έχουν αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν την υγεία των οστών αυξάνοντας την οστική πυκνότητα και μειώνοντας την οστική απώλεια”, εξηγεί η Lauren Harris-Pincus.
Τα δαμάσκηνα επίσης γνωστοποιήθηκαν για την ευεξία του εντέρου χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν και τη φυσική περιεκτικότητά τους σε σορβιτόλη.
Επομένως, αν δεν κάνετε ήδη χρήση των δαμασκηνών στην καθημερινή σας διατροφή, “μπορείτε να ξεκινήσετε αργά και να αυξήσετε σταδιακά την κατανάλωσή τους μέχρι να φτάσετε στην πλήρη καθημερινή σας δόση”.
Δείτε επίσης: Διαφοροποιητικές Διαγνώσεις: Ασθένειες που μοιάζουν με Πάρκινσον αλλά δεν είναι