Στρατηγική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας κατά της Κατάθλιψης: Το πρόγραμμα MENTBEST στοχεύει στη μείωση των ψυχικών προβλημάτων

Στρατηγική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας κατά της Κατάθλιψης: Το πρόγραμμα MENTBEST στοχεύει στη μείωση των ψυχικών προβλημάτων

Η κατάθλιψη επηρεάζει περισσότερους από 15 στους 100 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η συχνότητα εμφάνισής της είναι διπλάσια στις γυναίκες (key001). Περίπου μία στις 5 γυναίκες και ένας στους 8 άνδρες εμφανίζουν κατάθλιψη τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής τους. Το 5,6% του πληθυσμού 15 ετών και άνω έχει δηλώσει ότι πάσχει από αγχώδεις διαταραχές και 3,8% από κατάθλιψη, 4,1% επισκέφθηκε ψυχίατρο ή ψυχολόγο για πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει (των τελευταίων 12 μηνών), ενώ 0,7% του πληθυσμού έκανε «σκέψεις ότι θα ήταν καλύτερα να μην ζει ή θέλει να βλάψει τον εαυτό του», κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 εβδομάδων.

   Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά την παρουσίαση του συλλογικού ευρωπαϊκού προγράμματος MENTBEST (2023 – 2028), το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ και στοχεύει στη μείωση και πρόληψη των προβλημάτων ψυχικής υγείας στον γενικό πληθυσμό και στις ευάλωτες ομάδες. Το πρόγραμμα υλοποιείται με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Συμμαχία κατά της Κατάθλιψης – EAAD (key002), καλύπτοντας 10 χώρες και σχετίζεται κυρίως με την κατάθλιψη και τον κίνδυνο αυτοκτονίας, αλλά επίσης με τις αγχώδεις διαταραχές και στρατηγικές προαγωγής της ψυχικής υγείας.

   Το πρόγραμμα παρουσίασε η καθηγήτρια ψυχολογίας SEERC & City College και υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας του MENTBEST στην Ελλάδα, Ana Vivas.

   Απαντώντας στο ερώτημα «γιατί η κατάθλιψη συχνά μπορεί να μην ανιχνεύεται;», η κ. Vivas σημείωσε ότι η κατάθλιψη συχνά υποβαθμίζεται σε συναισθήματα απογοήτευσης ή φυσιολογικές αντιδράσεις σε δύσκολες συνθήκες ζωής, ενώ τα άτομα με κατάθλιψη συχνά δεν αναζητούν επαγγελματική βοήθεια, λόγω έλλειψης ενέργειας, απελπισίας ή στιγματισμού.

   Αναφερόμενη στα προβλήματα ψυχικής υγείας και στιγματισμού, παρουσίασε στοιχεία μελέτης του MENTBEST σε 1000 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω από τους δήμους Θεσσαλονίκης και Λάρισας, σύμφωνα με τα οποία:

   -Το 31,6% του πληθυσμού συμφωνεί ότι «Η κατάθλιψη είναι ένα σημάδι προσωπικής αδυναμίας».

   -Το 60% του πληθυσμού συμφωνεί ότι «υπάρχει κάτι το άξιο θαυμασμού στη στάση ενός ατόμου που σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τους φόβους του χωρίς να καταφύγει σε επαγγελματική ψυχολογική βοήθεια».

   Όσον αφορά τις αυτοκτονίες, ανέφερε ότι αποτελούν το 1/3 των βίαιων θανάτων. Σημείωσε ότι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτοκτονία από ό,τι σε πολέμους.

   Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, η Ευρωπαϊκή Συμμαχία κατά της Κατάθλιψης (EAAD) υλοποιεί παρεμβάσεις 4 επιπέδων σε περισσότερες από 120 περιφέρειες, σε 15 χώρες στην Ευρώπη. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια για τη βελτιστοποίηση των ικανοτήτων των επαγγελματιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

   Επίσης, στις παρεμβάσεις περιλαμβάνεται δημόσια εκστρατεία για την ψυχική υγεία, με προσέγγιση θετικής ψυχικής υγείας, δίνοντας έμφαση στη διαθεσιμότητα αποτελεσματικών θεραπευτικών προσεγγίσεων.

   Ο πρεσβευτής επικοινωνίας της Συμμαχίας, Μπάνε Πρέλεβιτς, επισήμανε ότι τα θέματα αυτά είναι επίκαιρα και αντιμετωπίσιμα, λέγοντας: «Θέλουμε να περάσουμε στον κόσμο ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις το πρόβλημα, να το αποδεχτείς και να το αντιμετωπίσεις».

   Μία πραγματική ιστορία πανικού και κατάθλιψης

   Η σχεδιάστρια κοσμημάτων Χριστίνα Λυμπεροπούλου περιέγραψε την εμπειρία της από τις κρίσεις πανικού και την κατάθλιψη. «Πέρασα μία περιπέτεια 6 μηνών και ζήτησα βοήθεια», δήλωσε, επισημαίνοντας τη σημασία της αναγνώρισης και της αποδοχής του προβλήματος.

   Η κ. Λυμπεροπούλου κατέληξε, λέγοντας: «Η ζωή μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά ευτυχώς έχουμε ο ένας τον άλλον για να θεραπεύσουμε τις πληγές μας».

Loading

Play