Συγκλονίζουν τα στατιστικά: Τριάντα δισεκατομμύρια γόπες κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Συγκλονίζουν τα στατιστικά: Τριάντα δισεκατομμύρια γόπες κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Στα τριάντα δισεκατομμύρια υπολογίζονται οι γόπες που απορρίπτονται στο περιβάλλον ετησίως στην χώρα μας, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα τοξικότητας, λόγω επιβλαβών ουσιών και μικροπλαστικά στο φίλτρο των τσιγάρων.

Τα επίσημα στοιχεία πωλήσεων και φόρων, τα οποία παραθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνιδρυτής και διευθυντής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Cigaret Cycle, κ. Γιώργος Σακελλαρίου, καταδεικνύουν ένα μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα. Ο αριθμός των αποτσίγαρων στη χώρα ανέρχεται σε 22 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, με 8 δισεκατομμύρια επιπλέον να προέρχονται  από παράνομα τσιγάρα, των οποίων η κυκλοφορία κορυφώθηκε μέσα στην πανδημία και την οικονομική κρίση. 

Ως απάντηση στο πρόβλημα, ο κ Σακελλαρίου ειναι θιασώτης της ανακύκλωσης των αποτσίγαρων, μέσω της υλοποίησης ενός σχετικού προγράμματος, ονόματι #gopafree. Με την συμμετοχή 15 Δήμων από όλη την Ελλάδα, το πρόγραμμα αυτό είναι υπεύθυνο για την συγκέντρωση γοπών, σε 320 ειδικούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία και στη συνέχεια μεταφέρονται στο εξωτερικό. Εκεί γίνεται η επεξεργασία τους, η οποία μεταφράζεται σε αποτοξικοποίηση των αποτσίγαρων, κομποστοποίηση υπολειμμάτων χαρτιού και καπνού και ανακύκλωση των μικροπλαστικών για την παραγωγή πρώτης ύλης για βιομηχανικά προϊόντα, όπως παγκάκια και παλέτες.


Μόνη λύση η αποτοξικοποίηση

Τα σχέδια της  Cigaret Cycle δεν περιορίζονται μόνο στην ανακύκλωση στο εξωτερικό. Προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, προβλέποντας την συνεργασία με δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα πραγματοποιεί σχετικές έρευνες,  ώστε να ξεκινήσει στην Ελλάδα ο διαχωρισμός χαρτιού, καπνού και φίλτρου με σκοπό να γίνεται εδώ η κομποστοποίηση και να αποστέλλονται στο εξωτερικό αποκλειστικά τα φίλτρα για αποτοξικοποίηση. Σύμφωνα, με τον διευθυντή της εταιρίας, οποιοδήποτε πόσο προκύψει ως έσοδο από την διαδικασία, θα χρησιμοποιηθεί πρωτίστως για την κάλυψη των εξόδων του οργανισμού και έπειτα για την δωρεά ιατρικών βοηθημάτων σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης και ακοής.

 Ο κ. Σακελλαρίου τονίζει σχετικά ότι «η εταιρεία ξεκίνησε το 2019 με τρεις πυλώνες δράσης: την ενημέρωση των πολιτών για το περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργείται όταν οι γόπες απορρίπτονται στα σκουπίδια, στις παραλίες ή στα δάση, τη συλλογή των αποτσίγαρων σε ειδικούς κάδους και την ανακύκλωσή τους». Υπενθυμίζει, παράλληλα, ότι η ΕΕ όρισε το 2019 τι σημαίνει μικροπλαστικό και συμπεριέλαβε τις γόπες στη λίστα των προϊόντων που το περιέχουν, ενώ μετά την αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία, αυτή ενσωματώθηκε και στην εθνική μας νομοθεσία.

Ειδικοί Κάδοι και φορητά τσιγαροδοχεία  

Σχετικά με την χρήση ειδικών κάδων, επσημαίνει ότι ι τα αποτσίγαρα δεν θα πρέπε να καταλήγουν αναμμένα εντός τους,  ενώ ο βανδαλισμός τους πρέπει να αποτραπεί, καθώς βρίσκονται σε δημόσιους χώρους για να εξυπηρετούν τους πολίτες.

Στο ίδιο πλαίσιο, η εταιρεία δημιούργησε ένα επαναχρησιμοποιούμενο φορητό τσιγαροδοχείο από μπαμπού, το οποίο μπορεί να το έχει ο καθένας πάνω του για να σβήνει το τσιγάρο του εκεί, αντί να το πετάει στο δρόμο.

Οι υπεύθυνοι της Cigaret Cycle ευελπιστούν πως ως το τέλος του χρόνου, το δίκτυο των κάδων θα αριθμεί περισσότερους από πεντακόσιους σε όλη τη χώρα. 



Δείτε επίσης: ΠΟΥ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr


©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ  

Loading