Συναγερμός για την επόμενη πανδημία: Νέος ιός από την Κίνα εγείρει ανησυχίες

Συναγερμός για την επόμενη πανδημία: Νέος ιός από την Κίνα εγείρει ανησυχίες

Σημαντικός συναγερμός για τον νέο ιό HKU5-CoV-2 που ανακαλύφθηκε στην Κίνα, με δυνατότητα πανδημικής εξάπλωσης. Μια πρόσφατη έρευνα από Κινέζους επιστήμονες έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, καθώς η Δρ. Jing Chen και οι συνεργάτες της στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν παρουσίασαν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ένας νέος ιός, ο οποίος φέρει πανδημικό δυναμικό, έχει βρεθεί στις νυχτερίδες του γένους Pipistrellus. Ο ιός ονομάζεται HKU5-CoV-2 και έχει συγγενική σχέση με τον ιό MERS, με το ιστορικό του να φτάνει μέχρι το 2014.

Η επόμενη πανδημία αναμένεται να θέσει σε δοκιμασία την ανθεκτικότητα του παγκόσμιου συστήματος υγείας. Ο ιός HKU5-CoV-2 εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα μέσω της ίδιας πύλης όπως ο SARS-CoV-2, χρησιμοποιώντας την πρωτεΐνη ACE2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί να μολύνει κύτταρα του ανθρωπίνου εντέρου και των αεραγωγών, αν και όχι με την ίδια ευκολία όπως ο SARS-CoV-2.

Ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η εκδήλωση μιας νέας πανδημίας είναι θέμα χρόνου. Ο ΠΟΥ παρακολουθεί διάφορους ιούς υψηλού κινδύνου, όπως η γρίπη των πτηνών (H5N1) και ο ιός Nipah, ενώ εξετάζει και νέες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2. Ειδικοί προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη αλληλεπίδραση ανθρώπων και άγριας ζωής μπορεί να εντείνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νέων ζωονοσογόνων ασθενειών.

Η COVID-19 ανέδειξε τα αδύνατα σημεία των παγκόσμιων υγειονομικών συστημάτων, αλλά οδήγησε και σε θετικές εξελίξεις, όπως η ταχύτερη ανάπτυξη εμβολίων και η ενίσχυση των υγειονομικών υποδομών σε πολλές χώρες. Ωστόσο, οι ανισότητες στην πρόσβαση σε εμβόλια και οι ελλείψεις σε προσωπικό συνεχίζουν να παραμένουν σοβαρές προκλήσεις.

Η ετοιμότητα για μια νέα πανδημία ποικίλλει σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν αναβαθμίσει τις δυνατότητες ανίχνευσης και αντίδρασης, ενώ πολλές αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν ακόμη σοβαρές ελλείψεις. Το 2023, ο ΠΟΥ και η G20 προώθησαν τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Ταμείου για την Αντιμετώπιση Πανδημιών, αν και η πολιτική βούληση για διαρκείς επενδύσεις στη δημόσια υγεία φαίνεται να εξασθενεί.

Τέλος, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως οι εντάσεις μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, μπορεί να περιορίσουν τη συνεργασία στην ανταλλαγή επιστημονικών δεδομένων. Η ανθρωπότητα είναι πιο προετοιμασμένη από το παρελθόν, αλλά η επόμενη πανδημία θα δοκιμάσει ξανά τις αντοχές του συστήματος υγείας. Η επένδυση στην πρόληψη και η συνεργασία παραμένουν κρίσιμες για να είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play