Η έκθεση της ΕΕ αποκαλύπτει ανησυχητική αύξηση της λιστερίωσης και άλλων τροφιμογενών ασθενειών. Σημαντική ανησυχία προκαλεί η καταγραφή αυξημένων κρουσμάτων λιστερίωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Η λιστερίωση έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, με 2.952 αναφερόμενες περιπτώσεις το 2023.
Η αύξηση των κρουσμάτων αυτών σχετίζεται με την κατανάλωση τροφίμων έτοιμων προς κατανάλωση, όπως ο καπνιστός σολομός και κατεψυγμένα φρούτα του δάσους, ενώ η γήρανση του πληθυσμού ενισχύει την ευαλωτότητα, κυρίως σε άτομα άνω των 65 ετών. Αντίστοιχα, η καμπυλοβακτηρίωση και η σαλμονέλλωση παραμένουν σοβαρές απειλές για τη δημόσια υγεία.
Στο 2023, σημειώθηκε επίσης αύξηση κρουσμάτων καμπυλοβακτηρίωσης με 148.181 περιπτώσεις και σαλμονέλλωσης με 77.486 περιπτώσεις. Μόνο 15 κράτη μέλη της ΕΕ κατάφεραν να τηρήσουν τους στόχους μείωσης της σαλμονέλλωσης σε πουλερικά.
Η κατάσταση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για την υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης, όπως αυτή που προτείνεται από τη στρατηγική One Health, που επιδιώκει τη συνεργασία επαγγελματιών από διάφορους τομείς για την αποτελεσματική διαχείριση των υγειονομικών απειλών.
Η έκθεση καλεί για ενίσχυση των συστημάτων ασφάλειας τροφίμων και την ευαισθητοποίηση του κοινού, προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα και να προστατευθεί η δημόσια υγεία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr