Ατμοσφαιρική ρύπανση και ψυχική υγεία: νέα στοιχεία για την επίδραση της ρύπανσης στις νοσοκομειακές εισαγωγές. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο St Andrews έχουν διαπιστώσει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, καθώς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εισαγωγών σε νοσοκομεία λόγω ψυχικών ασθενειών και διαταραχών συμπεριφοράς. Η μεγάλη κλίμακας μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σκωτία, από το 2002 έως το 2017, περιλάμβανε πάνω από 200.000 άτομα, αντιπροσωπεύοντας το 5% του πληθυσμού της χώρας. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας της Σκωτίας, εστιάζοντας σε τέσσερις βασικούς ρύπους και τον αντίκτυπό τους.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το διοξείδιο του αζώτου σχετίζεται με περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία για διαταραχές συμπεριφοράς και ψυχικές ασθένειες, ενώ το διοξείδιο του θείου παρουσίασε τη μεγαλύτερη σύνδεση με τις εισαγωγές λόγω αναπνευστικών παθήσεων. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η σωρευτική έκθεση σε άλλους ρύπους, όπως τα PM10 και PM2.5, είναι επίσης συνδεδεμένη με υψηλότερα ποσοστά εισαγωγών για καρδιαγγειακές, αναπνευστικές και λοιμώδεις νόσους.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Open, προσθέτει νέα δεδομένα στις επιπτώσεις της ρύπανσης στον αέρα, καθώς προηγούμενες έρευνες είχαν επικεντρωθεί περισσότερο στη σωματική υγεία. Η Δρ Mary Abed Al Ahad, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι οι πολιτικές περιορισμού της ρύπανσης μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της δημόσιας υγείας και να μειώσουν την πίεση στα νοσοκομεία.
Κατά την εκτίμηση των επιπτώσεων της ρύπανσης στην ψυχική υγεία, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι άνθρωποι που μεγαλώνουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ψυχικών διαταραχών αργότερα στη ζωή τους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr