Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τα πέντε τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται

Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, το οποίο προσβάλλει το λεπτό και το παχύ έντερο κι επιφέρει συμπτώματα όπως φούσκωμα, κοιλιακό άλγος και μετεωρισμό.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για την αντιμετώπιση της διαταραχής, η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ υποδεικνύουν τα πέντε τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται από όσους πάσχουν από το σύνδρομο. Αυτά είναι τα εξής:

1. Γάλα

Το γάλα όπως και άλλες τροφές που περιέχουν λακτόζη (π.χ. τυρί, παγωτό) μπορούν να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα σε άτομα με δυσανεξία στον σε αυτόν τον υδατάνθρακα. «Το 70% των ενηλίκων παγκοσμίως δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες λακτάσης, ενός εντερικού ενζύμου που βοηθά στη διάσπαση των σακχάρων του γάλακτος», ανέφερε η Δρ. Lee. Η μη απορρόφηση της λακτόζης από το λεπτό έντερο, την αφήνει να περάσει στο παχύ έντερο όπου τα βακτήρια προχωρούν στη ζύμωση προκαλώντας αέρια.

2. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη

Ενώ τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα αναψυκτικά και τα γλυκά του εμπορία είναι οι συνήθεις ύποπτοι, δεν είναι η μόνη πηγή πρόκλησης πρηξίματος. Έχει αποδειχθεί ότι ορισμένα υγιεινά τρόφιμα όπως τα μήλα, τα αχλάδια και οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, η οποία μπορεί να δράσει κατά τον ίδιο τρόπο με τη λακτόζη. Μια λύση είναι κατανάλωση φρούτων με μικρή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη,  όπως μούρα, εσπεριδοειδή και μπανάνες.

3. Ανθρακούχα αναψυκτικά

Επειδή το ανθρακικό μπορεί να προκαλέσει το ίδιο φαινόμενο αφρίσματος στον γαστρεντερικό σωλήνα, η Δρ Lee συνιστά το νερό και το γάλα χωρίς λακτόζη ως καλύτερες εναλλακτικές. Φρουτοχυμοί του εμπορίου δεν πρέπει να υπολογίζονται ως άλλη καλή επιλογή, αφού στην πλειοψηφία τους περιλαμβάνουν φρουκτόζη.

4. Καφεΐνη

Η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει τη διάρροια, σημαντικό σύμπτωμα του συνδρόμου. Υψηλές πηγές καφεΐνης όπως ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα, η σοκολάτα πρέπει να αποφεύγονται.

5. Τσίχλες χωρίς ζάχαρη

Πολλές τέτοιες τσίχλες παρασκευάζονται με τεχνητά γλυκαντικά όπως η σορβιτόλη και η ξυλιτόλη, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι σε αυξημένη πρόσληψη προκαλούν διάρροια. Επιπλέον, η μάσηση συχνά συνοδεύεται από κατάποση αέρα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αέρια.

Άλλα τρόφιμα που πιθανώς να κάνουν τα συμπτώματα εντονότερα αποτελούν τα φασόλια και σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, καθώς και συμπληρώματα διατροφής και μείωσης βάρους. Παρόλο που τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι κύριοι ένοχοι, για ορισμένους ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου το γιαούρτι αποτελεί εξαίρεση. Όπως εξήγησε η Δρ. Lee, βακτήρια του γιαουρτιού διασπούν τη λακτόζη.

Τέλος, είναι χρήσιμο, μαζί με τη διατροφή, οι πάσχοντες από το σύνδρομο να προσπαθήσουν να έχουν καλό ύπνο, όπως και να μειώσουν το στρες.

Δείτε επίσης: Piercing στη μύτη: Όσα πρέπει να προσέξεις