Τα αποθέματα αίματος αδειάζουν – Οι ανάγκες μεγαλώνουν

Τα αποθέματα αίματος αδειάζουν – Οι ανάγκες μεγαλώνουν

Κάθε καλοκαίρι τα τμήματα αιμοδοσίας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης στα αποθέματά τους, με αποτέλεσμα μεταγγίσεις να αναβάλλονται, όπως και χειρουργεία.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Καρβουνίδου

Τα δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο, τα οποία “τροφοδοτούν” με αίμα και άλλα δημόσια ή ιδιωτικά, αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις, αδυνατώντας ακόμα να καλύψουν βασικές ανάγκες των ασθενών.

Ο επίκουρος καθηγητής αιματολογίας του ΑΠΘ και αιματολόγος του ΑΧΕΠΑ, Βασίλης Περιφάνης, μιλώντας στο politic.gr τονίζει ότι “κάθε Αύγουστο αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα, αλλά φέτος η κατάσταση είναι λίγο χειρότερη. Οι μονάδες είναι οριακές, ενώ προτεραιότητα έχουν τα άτομα με μεσογειακή αναιμία, οι οποίοι χρειάζονται αίμα”.

Για τις δυσκολίες που υπάρχουν το φετινό καλοκαίρι, ο κ. Περιφάνης σημειώνει ότι ένα μεγάλο πρόβλημα στις αιμοδοσίες είναι ο Ιός του Δυτικού Νείλου, καθώς μερίδα ατόμων από συγκεκριμένες περιοχές έχουν αποκλειστεί από εθελοντές αιμοδότες. “Όπως και πέρυσι, που είχαμε θέμα, καθώς κάτοικοι της δυτικής Θεσσαλονίκης ήταν αποκλεισμένοι, φέτος το πρόβλημα εντείνεται. Σχεδόν όλος ο νομός Σερρών και κομμάτι του νομού Πιερίας έχει αποκλειστεί, πράγμα που δυσκολεύει αρκετά τα πράγματα”.

Σε ερώτηση για το αν η πανδημία του κορονοϊού έχει αποθαρρύνει τον κόσμο να προσφέρει, ο καθηγητής επισημαίνει πως τα νοσοκομεία μέχρι και τον Ιούλιο είχαν κινητές μονάδες σε χώρους εκτός νοσοκομείου (το ΑΧΕΠΑ είχε χώρο για αιμοδοσίες μέσα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης).

“Παρόλα αυτά, τα αιματολογικά κέντρα των νοσοκομείων δεν είναι στον ίδιο χώρο με αυτά, άρα δεν υπάρχει λόγος για την ανησυχία του κορονοϊού, ούτε καν στο ΑΧΕΠΑ, το οποίο είναι και νοσοκομείο αναφοράς”.

@politic.gr

Τέλος, ο Βασίλης Περιφάνης, με την ιδιότητα και του γραμματέα της “Πηγής Ζωής” (Σύνδεσμος Προώθησης Εθελοντικής Αιμοδοσίας για τα άτομα με αναιμία) τόνισε τη σημασία που έχει η εθελοντική προσφορά αίματος σε κάποιους ανθρώπους, ενώ ανέφερε ότι “ο αγώνας είναι διαρκής και δεν σταματά ποτέ”.

Παρόμοια κατάσταση και στο Ιπποκράτειο

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Βασίλη Περιφάνη, κινήθηκε και η Παναγιώτα Χαλκιά, διευθύντρια της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας και αιματολόγος του Ιπποκράτειου.

Σύμφωνα με την κ. Χαλκιά, η οποία μίλησε στo politic.gr, τόνισε ότι “έχουμε αναβάλλει μεταγγίσεις στα άτομα με μεσογειακή αναιμία, γιατί δεν είχαμε το αίμα ή τη σωστή ομάδα. Επιπλέον, υπάρχει δυσκολία και στα χειρουργεία, τόσο τα δικά μας, όσο και στις ιδιωτικές κλινικές, καθώς το Ιπποκράτειο “τροφοδοτεί” τις ιδιωτικές κλινικές της πόλης με αίμα.

Εκεί, ο αντίκτυπος για τους ασθενείς είναι μεγάλος, τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά”.

Σε ό,τι αφορά τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, η Παναγιώτα Χαλκιά σημείωσε ότι “δεν κινδυνεύουν με την έννοια της ανθρώπινης απώλειας, όμως ζορίζονται αρκετά. Ο οργανισμός τους είναι ήδη ταλαιπωρημένος, oπότε αν πέσει η αιμοσφαιρίνη τους, αυτομάτως δημιουργείται ένα θέμα. Κάθε μήνα κάποιος με μεσογειακή αναιμία παίρνει τέσσερις μονάδες αίματος. Αυτό τον καιρό δίνουμε μία, προκειμένου να βοηθηθούν όλοι”.

@politic.gr

Αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού και πόσο αυτή επηρέασε τους εθελοντές αιμοδότες, η διευθύντρια της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Ιπποκράτειου επεσήμανε ότι “οι εθελοντές μας δεν μας απογοήτευσαν καθόλου. Ακόμα και όταν είχαμε χώρο μέσα στο δημαρχείο, την περίοδο της καραντίνας, οι αιμοδότες ερχόντουσαν εδώ, στο νοσοκομείο”.

Μπορεί κάποιος να αιμοδοτήσει αν δεν το έχει ξανά κάνει;

Για έναν άνθρωπο που θέλει να δώσει αίμα, ακόμα και για πρώτη φορά, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και κανένας λόγος να φοβάται. Σύμφωνα με την κ. Χαλκιά, θα πάει με όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο νοσοκομεία, μάσκες γάντια και θα υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις.

“Ο κορονοϊός έχει μπει στη ζωή μας, πρέπει να προσέχουμε. Όπως πάμε στο σούπερ μάρκετ, έτσι κάποιος μπορεί να έρθει και εδώ. Είναι το ίδιο πράγμα, κυκλοφορούμε και ζούμε με αυτό πλέον”.

Για το πότε είναι καλή περίοδος να αιμοδοτήσει κάποιος, πριν ή μετά τις καλοκαιρινές του διακοπές η Παναγιώτα Χαλκιά σημείωσε ότι τώρα είναι καλή εποχή και μέχρι τον Σεπτέμβριο, μέχρι να βρεθούν οι αιμοδοσίες σε ασφαλή επίπεδα για τους ασθενείς.

Είναι επώδυνη η αιμοδοσία;

Σε ερώτηση αν η αιμοδοσία είναι επώδυνη και τι πρέπει να κάνει κάποιος, ειδικά για πρώτη φορά, η κ. Χαλκιά τόνισε ότι ο εθελοντής πρέπει να είναι υγιής, ξεκούραστος και ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού να πίνει πολλά υγρά την προηγούμενη μέρα. Μάλιστα, θα ήταν καλό να πάει το πρωί ξεκούραστος, αφού έχει κοιμηθεί καλά και έχει φάει ένα ελαφρύ πρωινό γεύμα!

pixabay.com

Δείτε ακόμα: Αποζημίωση: Ο Λαγκαδάς αιτείται–Η Χαλκιδική ακόμα περιμένει!

Loading