Τα εμβόλια κατά του καρκίνου «Θα μπορούσαν να είναι έτοιμα έως το 2030»

Τα εμβόλια κατά του καρκίνου «Θα μπορούσαν να είναι έτοιμα έως το 2030»

Μετά από δεκαετίες προσπαθειών και δοκιμών οι επιστήμονες λένε ότι η έρευνα έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο, με πολλούς να προβλέπουν ότι περισσότερα εμβόλια κατά του καρκίνου θα είναι σε θέση να κυκλοφορήσουν στην επόμενη πενταετία.

Τα εμβόλια που σώζουν ζωές και στοχεύουν σε σοβαρές παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων, θα μπορούσαν να είναι έτοιμα μέσα στα επόμενα επτά χρόνια, πιστεύουν οι ειδικοί.

Η φαρμακευτική εταιρεία Moderna – η οποία παρήγαγε ένα από τα εμβόλια για τον COVID-19 – φέρεται να αναπτύσσει «εξατομικευμένα» εμβόλια για να στοχεύουν διαφορετικούς τύπους όγκων.

Ο επικεφαλής ιατρός της Moderna, Δρ Πολ Μπάρτον, δήλωσε ότι η θεραπεία θα είναι «πολύ αποτελεσματική» με τη δυνατότητα να σώσει «πολλές εκατοντάδες χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια ζωές» μόλις το 2030.
Η πρωτοποριακή έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία μόνο ένεση που προσφέρει προστασία από πολλαπλές λοιμώξεις του αναπνευστικού – συμπεριλαμβανομένου του COVID-19, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Εν τω μεταξύ, ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχουν επί του παρόντος φάρμακα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με θεραπείες mRNA – οι οποίες εκπαιδεύουν τα κύτταρα πώς να παράγουν μια πρωτεΐνη που αφυπνίζει την ανοσολογική απόκριση του σώματος.

«Πετύχαμε κάτι που λειτουργεί. Τώρα πρέπει να το κάνουμε να λειτουργεί καλύτερα»

«Πετύχαμε κάτι που λειτουργεί. Τώρα πρέπει να το κάνουμε να λειτουργεί καλύτερα», λέει
ο Dr. James Gulley, επικεφαλής κέντρου στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου που αναπτύσσει
ανοσοθεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων για τη θεραπεία του καρκίνου.

Πλέον, πιο πολύ από ποτέ, οι επιστήμονες έχουν κατανοήσει τον τρόπο που ο καρκίνος
“ξεφεύγει” από το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τα εμβόλια κατά του καρκίνου, όπως και
άλλες ανοσοθεραπείες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να εντοπίσει και να
εξουδετερώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Μελέτες για τον καρκίνο, καθώς και για μολυσματικές, καρδιαγγειακές, αυτοάνοσες και σπάνιες ασθένειες, έχουν δείξει όλες «τεράστιες υποσχέσεις», αποκάλυψε ο Δρ Μπάρτον.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε θεραπείες βασισμένες σε mRNA για σπάνιες ασθένειες που προηγουμένως δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, και νομίζω ότι σε 10 χρόνια από τώρα, θα πλησιάζουμε σε έναν κόσμο όπου θα μπορείτε πραγματικά να προσδιορίσετε τη γενετική αιτία της νόσου και με σχετική απλότητα, πηγαίνετε να το επεξεργαστείτε και να το επιδιορθώσετε χρησιμοποιώντας τεχνολογία που βασίζεται σε mRNA.» πρόσθεσε.

Δείτε επίσης: Χρυσοχοΐδης σε Διοικητές Νοσοκομείων: «Όποιος δε μπορεί να μας το πει τώρα»

Loading