Τα κοινά προβλήματα όρασης στην ενήλικη ζωή

Τα κοινά προβλήματα όρασης στην ενήλικη ζωή

Καθώς οι άνθρωποι εισέρχονται στην ενήλικη ζωή, έρχονται αντιμέτωποι με τη φυσική διαδικασία της γήρανσης, η οποία τους κάνει επιρρεπείς σε αρκετά προβλήματα υγείας. Εκείνα λοιπόν που σχετίζονται με την όραση είναι ποικίλα και μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργικότητα και την αποδοτικότητα των ματιών.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία των διαφόρων προβλημάτων όρασης κρίνεται επιτακτική για τη διαφύλαξη της οφθαλμολογικής υγείας. Μια λεπτομερής καταγραφή τους θα ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστική, γι’ αυτό κι εμείς έχουμε συγκεντρώσει σε αυτό το άρθρο τις πιο κοινές οπτικές διαταραχές που μπορεί κανείς να συναντήσει κατά την ενηλικίωση. Ας τις αναλύσουμε όλες μαζί!

1.   Καταρράκτης

Μία από τις πιο συνηθισμένες οφθαλμολογικές παθήσεις είναι εκείνη του καταρράκτη, που συνήθως εμφανίζεται σε ηλικίες άνω των 55 ετών. Πιο συγκεκριμένα, μια πυκνή, θολή περιοχή αρχίζει να σχηματίζεται στο φακό του ματιού, η οποία αναπτύσσεται αργά και ανώδυνα, επηρεάζοντας την όραση, καθώς και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι αποτελεί και την υπ’ αριθμόν ένα αιτία τύφλωσης, αν δεν ανιχνευτεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την πρόληψη της ανάπτυξης ή εξέλιξης αυτής της πάθησης, όπως είναι οι σταγόνες ή τα ειδικά φάρμακα. Η ιατρική κοινότητα τονίζει ότι μόνο η εγχείρηση καταρράκτη μπορεί να προσφέρει μια οριστική λύση και να αποκαταστήσει την όραση. Οι οφθαλμίατροι συνιστούν ότι η επέμβαση θα ήταν ιδανικό να πραγματοποιείται σε ένα πρώιμο στάδιο, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιας επιπλοκής. Με αυτόν τον τρόπο κι ο ασθενής θα έχει μια ταχύτερη ανάρρωση για να μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες!

2.   Γλαύκωμα

Οι ενήλικες μιας προχωρημένης ηλικίας είναι σημαντικό να υποβάλλονται σε τακτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους, προκειμένου να εντοπίσουν άμεσα σοβαρές παθήσεις, οι οποίες μπορούν να επιδεινώσουν την όρασή τους. Το γλαύκωμα συγκαταλέγεται σε αυτές και αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης για τα άτομα άνω των 60 ετών.

Πρόκειται για μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων, που βλάπτουν προοδευτικά το οπτικό νεύρο και οδηγούν σε σταδιακή απώλεια του οπτικού πεδίου. Η δυσλειτουργία του συστήματος αποχέτευσης του ματιού προκαλεί συσσώρευση του υγρού, οδηγώντας σε αυξημένη οφθαλμική πίεση. Αν αυτή παραμείνει υψηλή, τότε καταστρέφονται ολοένα και περισσότερα νευρικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να σημειώνονται τρομακτικές αλλοιώσεις στην όραση. Ακριβώς επειδή πολλές μορφές γλαυκώματος δεν εκδηλώνουν προειδοποιητικά σημάδια, είναι σημαντικό να γίνονται εξετάσεις, έτσι ώστε να ακολουθηθεί η αντίστοιχη θεραπευτική ή χειρουργική παρέμβαση!

3.   Ξηροφθαλμία

Η ξηροφθαλμία αποτελεί μία κοινή και επίμονη πάθηση του κερατοειδούς, η οποία διαταράσσει τη φυσιολογική σύσταση των δακρύων. Τόσο η κακή ποιότητά τους, όσο κι η μειωμένη παραγωγή τους είναι υπαίτιες για την ξηρότητα και το κοκκίνισμα των ματιών και προκαλούν στους ασθενείς μια σειρά από συμπτώματα, όπως είναι για παράδειγμα ο έντονος κνησμός, η θολή όραση, η δακρύρροια, ο πόνος και η φωτοφοβία.

Αυτή η οφθαλμοπάθεια αναμένεται κυρίως στο ηλικιακό εύρος των 50 έως 60 ετών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκδηλωθεί και σε μικρότερες ηλικίες. Πάντως, η ξηροφθαλμία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση τεχνητών δακρύων, με τον καθαρισμό των βλεφάρων, αλλά και τη βελτίωση του καθημερινού τρόπου ζωής, η οποία μπορεί να αφορά τη διατροφή, την ενυδάτωση του οργανισμού, μέχρι και την αύξηση της διάρκειας του ύπνου!

4.   Πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία η ικανότητα εστίασης σε κοντινά σημεία μειώνεται όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει. Μιλάμε για μια φυσιολογική εξέλιξη της λειτουργίας του οπτικού συστήματος, η οποία οφείλεται στη σκλήρυνση του κρυσταλλοειδούς φακού, με αποτέλεσμα να φθείρεται ο προσαρμοστικός μηχανισμός των οφθαλμών.

Οι μεσήλικες ή οι ηλικιωμένοι που παρατηρούν δυσκολία κατά την ανάγνωση από μια κοντινή απόσταση, μπορούν να στραφούν στον οφθαλμίατρό τους, ο οποίος θα τους προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις. Τα γυαλιά πρεσβυωπίας, αλλά κι οι πολυεστιακοί φακοί επαφής θα ανακουφίσουν άμεσα τον ασθενή, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να εκτελεστούν και διαθλαστικές επεμβάσεις με laser για την οριστική εξάλειψη του προβλήματος!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε ενήλικας πρέπει να δίνει προτεραιότητα στην οφθαλμική του υγεία. Με τη σωστή ενημέρωση και τις κατάλληλες οφθαλμολογικές εξετάσεις θα καταφέρει να να διαφυλάξει τη μακροπρόθεσμη υγεία και απόδοση των ματιών του!

Loading

Play